Стотине звијезда мистериозно нестало без трага

GS
Foto: Space.com

У посљедњих 70 година из наше галаксије нестало је преко стотину звијезда без објашњења.

Једно од објашњења на питање зашто звијезде нестају, које је првобитно поткрепљено доказима у новој студиј, јесте да звијезде довољне масе могу доживјети колапс у црну рупу без преласка у супернову - оне директно постају црна рупа, без масивне експлозије која се очекивала.

Тим је пронашао доказе за идеју да се црна рупа формирала са малом количином избачене баријонске масе, што сугерише да је могла настати путем потпуног колапса. Они нису искључили могућност да ово може објаснити нагли нестанак неких (великих) звијезда.

"Када бисте стајали и гледали видљиву звијезду која пролази кроз потпуни колапс, то би, баш у правом тренутку, могло бити попут посматрања како звијезда одједном нестаје с неба. Колапс је толико потпун да не долази до експлозије, ништа не излази и не бисте видјели ниједну сјајну супернову на ноћном небу," рекао је Алејандро Вигна-Гомез, коаутор студије.

Наставио је:

"Астрономи су заправо посматрали нагло нестајање сјајних звијезда у посљедње вријеме. Не можемо бити сигурни у повезаност, али резултати које смо добили анализирајући ВФТС 243 довели су нас много ближе вјеродостојном објашњењу", каже Вигна-Гомез, а преноси "б92".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана