Први пут у историји: Лансирана ракета „Ангара А5“ (ВИДЕО)

ГС
Foto: Танјуг/ АП

Ракета-носач "ангара А5" са горњим степеном "Орион" и пробним теретом лансирана је са платформе 1А космодрома "Восточни" тачно у подне по руском времену.

За око 12 и по минута, горњи степен "Ориона" са пробним теретом ће се одвојити од трећег степена "ангара" и наставити да га убацује у циљну орбиту.

Првобитно је лансирање ракете било заказано за уторак у 12 часова по московском времену, али лансирање је отказано.

Лансирна ракета може да носи терет од више од 20 тона у орбиту, и полазна је тачка за планове Русије да изгради нову свемирску станицу у наредним годинама.

Како је раније рекао шеф "Роскосмоса" Јуриј Борисов, отказивање је узроковано кваром система за надопуњавање резервоара оксидатора централне јединице.

Лансирање је затим одложено за сриједу у подне, међутим ни тада се није одржало, преноси АТВ.

Према ријечима Борисова, примљена је команда за отказивање због квара у систему контроле покретања мотора.

Шеф Роскосмоса је тада увјерио да није дошло до неповратних процеса који захтијевају демонтажу ракете, да су трансфери из техничких разлога уобичајена појава за програмере, а тренутна фаза тестирања је усмјерена на идентификацију таквих нијанси.

Наиме, ово лансирање постало је прво лансирање "ангара" са Восточног, а заједно са њим, почела су и тестирања дизајна лета космичког ракетног комплекса "Амур", који укључује и саму ракету-носач и инфраструктуру космодрома.

Оси, тога, током лансирања биће тестиран горњи степен "Ориона", за који је овај лет такође био први.

О ракетама "ангара"

"Ангара" је породица руских ракета-носача од лаке до тешке класе. Њихово гориво користи керозин и течни кисеоник – еколошки прихватљиве компоненте, за разлику од горива "протон-М", које ће "ангара" замијенити у блиској будућности.

Претпоставља се да ће се поред основног тешког "ангара-А5" (лансирна тежина око 773 тоне, носивост – до 24,5 тона у ниску Земљину орбиту), модификације "ангара-А5М" повећане носивости и "ангара-А5Б", која је планирана, производити и са повратним првим, другим и трећим степеном на водоник.

Уз помоћ ракета ове породице, планирано је лансирање сателита у ниску орбиту Земље (на примјер, орбитална опсерваторија "Спектр-УВ"), један број модула перспективне руске орбиталне станице, као и транспортни брод нове генерације (ПТК НП), који ће допремити посаде на станицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана