Прва туристичка мисија се вратила из Земљине орбите

Срна
Прва туристичка мисија се вратила из Земљине орбите

ВАШИНГТОН - Четворо астронаута безбједно су се спустили капсулом компаније „Спејс екс“ у воде Атлантског океана недалеко од Флориде, чиме су окончали тродневни лет у Земљиној орбити, први у историји са потпуно цивилном посадом.

Успјешно лансирање и повратак су нови кораци у серији издашно плаћених путовања и представљају још једну прекретницу у комерцијализацији астро-туризма, 60 година од првог човјековог лета у свемир.

-Добродошли у друго свемирско доба - рекао је новинарима Тод Леиф Ериксон, директор мисије „Инспирејшен фор“, након повратка посаде.

„Спејс екс“, приватна компанија чији је оснивач Илон Маск, направила је свемирски брод, лансирала га, контролисала његов лет и обавила операцију спуштања капсуле.
Капсула се супстила уз помоћ падобрана око 7.00 часова по локалном времену након аутоматизованог процеса повратка у атмосферу, што је преношено директно на „Јутјубу“.

У року од сат времена насмијани чланови посаде изашли су једно по једно кроз бочни отвор на капсули, чија је спољашност имала трагове гарежи, и пребацили се на брод компаније „Спејс екс“.

Сваки члан посаде позирао је на палуби након изласка неколико тренутака и махао, након чега су сви отишли у медицинску станицу на прегледе. Потом су хеликоптером пребачени у Кејп Канаверал да би се састали са својим породицама.

Повратак на Земљу услиједио је послије понирања кроз Земљину атмосферу, а за то вријеме око капсуле је генерисана врелина од 1.900 степени Целзијусових.
Одијела астронаута опремљена су системом за вентилацију и дизајнирана с циљем да их охладе уколико се кабина загрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана