Пронађени фосили директног претка данашњих панди

Танјуг
Foto: Илустрација

Група научника открила је фосилне остатке зуба панде на простору Бугарске, чијим испитивањем се дошло до тога да врста која је пронађена не припада директном претку данашњих џиновских панди, већ блиском рођаку који је живио прије отприлике шест милиона година на источном рубу Европе.

Наиме, на основу величине зуба фосилних остатака, научници су процијенили да би ова врста била приближне величине или нешто мања од данашњих панди, као и да је древна панда вјероватно живјела у мочварној шуми, те да се као таква хранила вегетацијом, пренио је часопис "Science alert".

Међутим, за разлику од савремених панди, зуби фосила који је пронађен показују да врхови његових зуба не изгледају довољно јако да би могли да уситњавају дрвенасте стабљике бамбуса.

Оно што је занимљиво јесте податак да научници наводе да би по тврдоћи и облику зуба могли процијенити да су његови зуби били погодни за чвршћу храну од старијих сродних врста, што се лијепо уклапа у идеју да су модерне џиновске панде еволуирале од медвједа месождера да би испуниле еколошку нишу милионима година.

"Вјероватна конкуренција са другим врстама, посебно месождерима и вјероватно другим медвједима, објашњава ближу специјализацију џиновских панди у исхрани биљној храни у влажним шумским условима", каже палеонтолог Николај Спасов из бугарског Националног природњачког музеја.

Досадашња проучавања да су показивала да су највјероватнији рођак модерних џиновских панди живио је у Кини прије осам милиона година, међутим, фосилизовани зуби створења налик панди откривени су у Бугарској и датирају још два милиона година уназад.

Названа "Agriarctos nikolovi" по бугарском палеонтологу Ивану Николову који је први каталогизирао зубе седамдесетих, ова новоописана врста могла је бити једна од посљедњих панди у Европи.

"Џиновске панде су веома специјализована група медвједа", објашњава Спасов.

За џиновске панде се често каже да су живи фосили јер су се тако мало промијениле током своје еволуционе историје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана