Перцепција људи о умјетној интелигенцији се мијења

ГС
Перцепција људи о умјетној интелигенцији се мијења

У данашњем дигиталном свијету, умјетна интелигенција (АИ) попут ChatGPT-a постаје неизоставан дио наших свакодневних активности.

Њена способност да јасно објасни сложене теме и пружи корисне савјете постаје све више примјећена.

Научни тим с Факултета за психологију Универзитета у Бечу је одлучио истражити реакције људи на савјете умјетне интелигенције у односу на савјете стручњака из стварног свијета.

Кроз серију експеримената с више од 3.300 учесника, пружили су различите приједлоге рјешења за личне и друштвене изазове, пон, а понекад од људских стручњака. Интересантно је било видјети како су учесници оцјењивали компетенције и квалитету савјета.

Резултати експеримената су открили јасну субјективну одбојност према савјетима АИ. Учесници су често оцјењивали савјете мање компетентнима када би знали да долазе од умјетне интелигенције, иако је спремност да их заправо слиједе остала готово непромијењена.

Даљња истраживања овог тима показала су занимљиву динамику - људи који су већ имали позитивна искуства с АИ, с већом вјероватноћом су били спремнији слиједити њезине савјете - чак 32 посто у односу на оне који нису били свјесни да је савјет дошао од умјетне интелигенције (23 посто).

Ови резултати сугеришу да скептичност према АИ као савјетнику постепено опада како људи стичу више искуства с оваквим апликацијама, што је занимљив наговјештај о еволуцији односа људи према умјетној интелигенцији за рјешавање свакодневних изазова, саопштено је из Уреда Града Беча у Сарајеву, наводи Фена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана