Ово су предвиђања Николе Тесле која су се обистинила

ГС
Ово су предвиђања Николе Тесле која су се обистинила

Велики научници својим револуционарним изумима из темеља су мијењали свијет.

Један од оригиналних технолошких суперзвијезда био је свакако изумитељ Никола Тесла (1856-1943), творац готово 700 патената који је до сада постао више од култног хероја.

Теслино име краси једну од највећих технолошких компанија данашњице, а његова предвиђања будућности учинили су га правим пророком будућности.

Ево што се све од његових предвиђања остварило:

1. Паметни телефони

Тесла је замислио бежични уређај који ће подржавати и телефонску технологију и радити преко мреже попут Интернета. Његов опис уређаја из 1926. звучи баш попут паметног телефона:

“Када се бежична технологија прошири, цијела Земља ће се претворити у један “велики мозак”. Моћи ћемо да комуницирамо међусобно кад год то пожелимо, без обзира на удаљеност. И не само то, већ ћемо помоћу телевизије и телефона савршено моћи да видимо и чујемо једни друге, без обзира на удаљеност која може бити чак и неколико хиљада километара, а инструменти који ће нам то омогућити биће веома једноставни у поређењу с данашњим телефонима. Човјек ће телефон носити у џепу”, рекао је Никола Тесла.

2. WI-FI

Познато је да се Тесла поприлично залагао за бежичну технологију на којој је много радио, иако је често наилазио на неразумијевање и отпор научне заједнице.

“Кад бежични пренос електричне енергије постане комерцијалан, начин превоза, те начин преноса информација потпуно ће се промијенити. Уосталом, већ сад свједочимо преносу слике на краћим удаљеностима. Прије 30 година нисмо вјеровали да тако нешто може бити могуће. У будућности се сами принципи неће мијењати, само ће се технологија додатно развити”, изјавио је давне 1926. у једном од интервјуа.

3. Електрични аутомобили

Да, управо је он схватио шта ће се све догодити, а требало је само 118 година да би Теслина предвиђања у стварност претворио власник истоимене компаније и један од великих иноватора данашњице, Илон Маск.

Никола Тесла је 1930. конструисао мистериозни аутомобил који је радио помоћу антене и двије чудне металне шипке које су излазиле из “енергетског пријемника” монтираног испод командне плоче. Оригинални бензински мотор на аутомобилу замијењен је округлим, потпуно затвореним електричним мотором. Аутомобил је био тестиран нед‌јељу дана и без икаквог напора достизао је брзине до 144 km/h. Аутомобил није испуштао никакве емисије, али након нед‌јељу дана тестирања, тајанствени “пријемник” је уклоњен те је електрични мотор замијењен оригиналним бензинским мотором. Гласине кажу да је Вестингхаусе доставио експериментални мотор за аутомобил, док је Тесла свој патент за претварач продао управо Вестингхаус компанији. Шта се даље догодило остаје велика мистерија, али Тесла је одувијек тврдио да нам електране и каблови, а нарочито бензински мотори, нису потребни.

4. Бежични пренос енергије

Бежични пренос електричне енергије у свијету је нажалост још увијек неостварен сан, али да Никола Тесла живи у 21. вијеку, то би већ било остварено. Како би доказао да тај концепт није само утопија, Тесла је започео изградњу тзв. Варденклиф торња.

Овај је торањ конструисан ради потенцијалног обављања и унапређења прекоокеанског преноса енергије и прекоокеанске комуникације, а требало је да послужи и за истраживања концепта за бежични пренос електричне енергије. Тесла је вјеровао да се путем торња могу бежично преносити неограничене количине електричне енергије до било којег мјеста на планети, без употребе класичних средстава преноса попут бакрених каблова, али до данас није доказано да је такав пренос електричне енергије могућ.

5. Технологија дронова

Тесла је тврдио да ће “електрично погоњени ваздушни бродови превозити путнике од Њујорка до Лондона за три сата”, путујући на 13 километара изнад Земље. Такође, тврдио је да ће ови бродови црпити енергију из атмосфере и да никад неће имати потребу за допуњавањем горива.

Како пише портал Види Српску, многи сматрају да су данашњи дронови базирани на овој Теслиној технологији.

6. Жене и власт

Још једна од ствари које је Тесла у истом интервјуу предвидио је и да ће мушкарци постати инфериорни женама.

“Ова борба за равноправност полова завршиће се новим поретком у којем ће жена бити супериорна. Ту једнакост, а касније и супериорност, неће постићи кроз плитку физичку имитацију већ кроз буђење интелекта жена”, рекао је Тесла.

7. Летећа возила

Легендарни научник је 1911., у интервјуу за Њујорк Хералд, открио да ради на летјелици која ће пркосити гравитацији.

“Моја машина неће имати ни крила ни пропелере. Када га будете вид‌јели на земљи, нећете ни претпоставити да се ради о летјелици. Ипак, она ће летјети брзином која до сада није достигнута и биће врло сигурна. Такође, дуго ће моћи да левитира у мјесту упркос јаком вјетру”, рекао је Тесла.

Теслина летећа машина требало је да се покреће из бесплатног енергетског састава, за разлику од осталих авиона који снагу црпе из нафте. Овај изум доживио је исту судбину као и његов пројекат бесплатне електричне енергије.

У једном од својих интервјуа изјавио је: “Предвиђам развој летеће машине дуже од аутомобила и очекујем да господин Форд направи велики допринос у том подручју. Проблем паркирања аутомобила и изградње дугих путева тиме ће бити ријешен”.

8. Магнетска резонанца (МРИ)

Никола Тесла је 1900. године објавио повезаност тијела и електромагнетизма, 50 година касније утврђено је да тијело репродукује електромагнетске таласе, а 75 година након тога направљен је потпуно неинвазиван уређај за магнетну резонанцу путем којег се, снимком тијела, могу открити болести у раној фази и тиме продужити људски живот.

Тесла је још 1896. године направио први рендгенски снимак који се у то вријеме називао “X зрачење”, чиме је дословно направио нешто што се зове дијагностика тијела. Своје налазе предао је Вилхелму Рентгену, који је наставио да их усавршава до искористивости, а из 1901. датира писмо у којем Рентген захваљује Тесли, што је кључни доказ њихове сарадње, преноси Еспресо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана