Откривено мистериозно биће у морским дубинама (VIDEO)

GS
Foto: Telegram

Истраживачи са Института за истраживање акваријума у ​​заливу Монтереј идентификовали су нову врсту дубокоморских лигњи користећи снимке које су начинили подводни роботи 2015. године.

Дубоко море, "царство вјечне таме", остаје једна од највећих мистерија на Земљи. То је мјесто гд‌је се живот прилагодио на изванредне начине и гд‌је се са сваким истраживањем долази до нових открића.

Једно такво откриће, како пише "earth.com", а за које је заслужан Институт за истраживање акваријума у ​​заливу Монтереј, недавно је изашло на вид‌јело, дајући при томе и нови увид у репродуктивно понашање дубокоморских лигњи.

У мрачним дубинама Мексичког Калифорнијског залива, возило на даљинско управљање (РОВ) снимило је изузетан призор: мајку лигњу која њежно држи скуп необично великих јаја.

Ово запажање изазвало је велико узбуђење међу истраживачким тимом.

"Дубоко море је највећи животни простор на Земљи и остало је још много тога да се у њему открије. Наш неочекивани сусрет са лигњом која се бринула о огромним јајима привукао је пажњу свих у контролној соби брода", присјећа се виши научник МБАРИ Стивен Хедок, који је водио експедицију.

Заинтригиран тим призором, тим истраживача кренуо је у даље истраживање.

Њихова анализа сугерише да ова лигња може представљати раније непознату врсту у породици Гонатидае.

Оно што ово откриће чини посебно фасцинантним је сама величина јаја лигње, износи отприлике 11.6 милиметара у пречнику.

У питању су двоструко већа јаја од оних уочених код других дубокоморских лигњи. Лигња која је снимљена такође је носила много мање јаја, око 30 до 40, у поређењу са хиљадама које су носиле друге врсте.

Док је мајчинска брига уобичајена међу хоботницама, то је ријетка појава код лигњи. Већина врста лигњи или причвршћује своја јаја за морско дно или их ослобађа док плута.

Ове стратегије захтјевају минималан напор од мајке, али остављају јаја на милост и немилост грабљивицама.

Новооткривена лигња је, међутим, њежна мајка која носи и штити своја јајашца док се не излегу, жртвујући тако сопствену исхрану, али на крају и свој живот.

"Она неће јести док носи јаја и на крају ће умријети пошто јој се јаја излегу. Али њена жртва повећава шансе да ће њено потомство преживјети", кажу истраживачи, преноси "Luftika".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана