Откривена нова врста лептира у Републици Српскоj

Srna
Foto: Srna

Биодиверзитет БиХ богатији је за нову врсту дневног лептира који је откривен током истраживања фауне дневних и ноћних лептира у околини Добруна и Рудог.

Новог лептира је регистровала група истраживача из Србије - Милош Поповић и Ива Стојановић са Природно-математичког факултета у Нишу, из БиХ Дејан Кулијер из Земаљског музеја из Сарајева и Бранислава Дукић из Центра за животну средину Бањалука.

Из Центра за животну средину Бањалука су поводом 22. маја, Међународног дана биодиверзитета навели да је ријеч је о врсти Антхоцхарис дамоне која је до сад у Европи забиљежена у јужној Италији, Грчкој, Македонији и Албанији, те се сматра медитеранском врстом која насељава само топлија подручја.

Ова врста пронађена је и у Србији 2015. године и представља изоловану колонију удаљену од сусједних чак 170 километара.

"Животни циклус овог лептира је искључиво везан за једну биљку – Исатис тинцториа која расте на стрмим, каменитим, голим, јужним углавном серпентинским падинама. Гусјенице се хране дијеловима ове биљке, док женке полажу јаја на цвијет, и то најчешће само по једно", наводе из Центра за животну средину.

Потврђујући присуство ове врсте у БиХ може се претпоставити да је ова врста, како наводе из Центра, чешћа на Балканском полуострву него што се сматрало раније.

"Проналаском нове врсте за БиХ доказујемо да још можемо очекивати нове и занимљиве налазе у региону, те се надамо да ће се у складу са резултатима истраживања овим подручјима омогућити адекватна заштита", истакла је Бранислава Дукић.

Она је навела да је истраживање током којег је пронађена нова врста дио припремних активности за овогодишњи "Биологер камп" који се одржава у склопу пројекта "Драгуљи природе: Јачање отпора и учешћа локалних заједница у БиХ", који се проводи са партнерима из Центар "Др Стјепан Болкај", "Архус центар у БиХ" и чешком организацијом "Арника".

УН су 22. мај прогласиле Међународним даном биодиверзитета. Ове године, обиљежава се под слоганом "Буди дио плана" и својеврсни је позив на акцију свим актерима да зауставе и преокрену губитак биодиверзитета подржавањем имплементације "Глобалног оквира за биодиверзитет Кунминг-Монтреал", који се такође назива "План биодиверзитета", а нуди могућности за сарадњу и партнерство међу различитим учесницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана