Освајање Марса: Подаци пренесени ласерским зрацима 16 милиона километара

ГС
Asteroid Psiha (Screenshot: NASA)
Освајање Марса: Подаци пренесени ласерским зрацима 16 милиона километара

Иновативним експериментом у оквиру НАСА-ине мисије "Психа" остварена је велика прекретница у ласерској комуникацији на великим удаљеностима. Тиме је створен потенцијал за дубље истраживање свемира, што би могло значити и више открића о поријеклу свемира.

Мисија је покренута средином октобра ове године и на путу је да постигне први поглед на метални астероид Психа који кружи између Марса и Јупитера. НАСА-ина летјелица ће наредних шест година путовати 3,6 милијарди километара како би дошла до астероида који је у вањском дијелу главног астероидног појаса.

То подразумијева и кориштење технологије оптичких комуникација дубоког свемира (ДОСЦ), што ће у прве двије године бити самостална мисија. Ријеч је о ласерској комуникацији великог пропусног опсега, којом ће се се тестирати слање и примање података на Земљи и са Земље помоћу невидљивог инфрацрвеног ласера.

Ласер може слати податке десет до 100 пута већом брзином од радиоталасних система које НАСА користи у другим мисијама. Ако у сљедећих неколико година буде успјешан, овај експеримент би могао бити основа технологија за истраживање Марса. ДСОЦ је недавно постигао оно што су инжињери назвали "прво свјетло" - подвиг успјешног слања и примања првих података.

То значи да су ласерским зрацима први пут пренесени кодирани подаци далеко изван Мјесеца. Подаци су пренесени на удаљености од скоро 16 милиона километара те су послани до телескопа Хале који се налази у калифорнијском Обсерваторију Паломар. Удаљеност између ДСОЦ-а и Халеа је била 40 пута већа него што је то удаљеност од Мјесеца до Земље.

- Постизање првог свјетла је једна од многих критичних ДСОЦ прекретница у наредним мјесецима, утирући пут комуникацији за слање научних информација, фотографија високе резолуције и емитовање видеозаписа. То ће бити подстицај за сљедећи велики искорак човјечанства, а то је слање људи на Марс - образложила је Трудy Кортес из НАСА.

Ово није први пут да се ласерска комуникација тестира у свемиру. Прво тестирање двосмјерне ласерске комуникације било је у децембру 2021., када је НАСА тестирала ласер на удаљености од 35.406 километара од Земље. Но, ДСОЦ је прва ласерска комуникација у дубоком свемиру, што захтијева невјероватну прецизност на великој удаљености. Очекује се да ће НАСА-ина летјелица у јулу 2029. доћи до астероида Психа, пише ЦНН, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана