Научници: Животиње се више плаше људи него лавова

GS
Foto: Instagram

Људски гласови доводе до знатно већег страха код дивљих сисара него звукови које испуштају лавови, показало је истраживање спровдедено у Јужној Африци.

Научници су емитовали снимке људи који разговарају нормалним тоном преко звучника скривених у рупама са водом у Националном парку Кругер.

Око 95 одсто животиња било је изузетно преплашено и брзо је побегло, преноси Би-Би-Си.

Супротно томе, снимљени звукови режања и рике лавова довели су до значајно мање панике.

Стручњаци су одабрали разговоре на локалним језицима, које говоре многи у тој земљи.

Током истраживања приметили су да неки слонови одговарају на звукове великих мачака покушајем да се супротставе извору звука.

Резултати указују да су животиње попут антилопа, слонова, жирафа, леопарда и брадавичастих свиња научиле да је контакт са људима веома опасан усљед лова и коришћења оружја и паса у хватању дивљих животиња.

Закључци се не односе само на Национални парк Кругер, јер је доказано широм планете да се дивље животиње плаше људи више него било ког другог предатора, наводи се у студији.

Аутори су забиљежили да би то могло да буде пријетња за области које зависе од туризма у дивљини, јер посјетиоци који су пожељни у таквим регионима плаше животиње које су дошли да виде.

Лијана Занет, једна од ауторки, каже за ББЦ да је истраживање усмјерено на "екологију страха" - концепт који се бави утицајем односа предатор-плијен на њихово окружење.

- Грабљивци убијају плен, што очигледно умањује број тих јединки, али смо показали да и страх који предатори изазивају може довести до опадања броја јединки животиња које лове. Ублажавање и манипулисање страхом који људи производе у дивљини представља изазов и прилику, јер вјерујемо да ће то бити кључан део планова за очување заштићених подручја и управљање њима - објашњава научница.

Открића отварају простор и за заштиту рањивих врста у овим екосистемима.

Људски звукови, уколико се користе исправно, могу да помогну у заштити од криволова, наводи се у студији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана