Научници збуњени: Земљина оса се почела помјерати

GS
Foto: Instagram

Научници непрестано откривају нове појаве о Земљи, недавно су открили да вода полако цури према доле с површине, а раније ове године докучили су и да се дубоко испод површине крије и један масивни океан. Сада су стручњаци открили да се Земљина оса почиње помјерати из разлога који нико није предвиђао.

Есенцијално, нагиб Земље мијења се током времена. Прије неколико година, научници су то приписивали глобалном затопљавању и отапању ледених капа на половима.

Међутим, стручњаци су објавили нова истраживања која сугеришу да црпљење подземних вода игра већу улогу него што се раније сматрало. Полови Земље могу се помјерати с топљењем ледених покрова. Међутим, исцрпљивање подземних вода узроковано наводњавањем такође може учинити да се догоди исто.

Посљедице

Иако се ствари одвијају споро, сјеверни пол се постепено помјера према смјеру Уједињеног Краљевства, а феномен теоретски има капацитет да током времена промијени годишња доба на Земљи.

Највише забрињаваја, међутим, јест оно што нова студија објављена у "Geophysical Research Letters" сугерише о начину на који трошимо природне ресурсе Земље, посебно када је ријеч о кориштењу слане воде на дехидрираним земљиштима.

Ки-Веон Сео је ко-лидер студије. Она је на ову тему рекла у саопштењу: "Оса Земље заправо се пуно мијења. Наше истраживање показује да међу узроцима повезанима с климом, редистрибуција подземних вода заправо има највећи утицај на помјерање ротације осе", преноси "Клик"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана