Лунарни лендер Одисеј оперативан петог дана на Мјесецу

Tanjug
Foto: Space

ВАШИНГТОН - Амерички лунарни лендер "Одисеј", петог дана на површини Мјесеца и даље је био оперативан десетак сати прије него што ће се испразнити батерије летјелице, саопштила је компанија "Интуитив Машинс" која управља лендером.

Та компанија са сједиштем у америчкој држави Тексас саопштила је у уторак да је контролни центар у Хјустону у контакту са лендером који је послао податке и фотографије са површине Мјесеца, објавио је АП.
    
Компанија је навела да очекује да ц́е изгубити контакт са "Одисејем" данас ујутру.
    
Руководиоци компаније рекли су новинарима у петак, дан након што је "Одисеј" стигао на јужни пол Мјесеца, да ц́е научна опрема у летјелици бити оперативна око девет до 10 дана према "најбољем сценарију", пренио је Ројтерс.
    
Компанија је тада признала да је лендер слетио бочно на површину Мјесеца након грешке у навигацији, ограничавајуц́и излагање соларних панела доступној сунчевој свјетлости.
    
Мисија "Одисеј" је дио програма НАСА за комерцијалне лунарне услуге, у којем агенција плаћа приватним америчким компанијама за услуге транспорта на Мјесец.
    
У случају "Одисеја" накнада коју НАСА плаћа Интуитиве Машинес износи 118 милиона долара.
    
"Одисеј" је постао прва свемирска летјелица америчке производње која је слетјела на Мјесец у посљедњих 50 година.
    
НАСА је објавила на платформи X да је лендер без посаде слетио на површину Мјесеца и да се у летјелици налазе инструменти НАСА-е, чији ће подаци омогућити припрему будућих истраживања Мјесеца са људском посадом.
    
Мисија лендера "Одисеј" има за циљ да процијени окружење јужног пола Мјесеца прије него што, према плану, на Земљин сателит оде мисија НАСА-е са посадом, крајем 2026. године.
    
Америчка лунарна мисија прошлог мјесеца није успела, пошто је свемирска летјелица "Перегрине Оне", лансирана у јануару са циљем слијетања на Мјесец, уништена изнад Пацифика јер се суочила са проблемима цурења погонског горива.
    
Ту мисију је организовала америчка приватна компанија Астроботик.
    
"Одисеј" је прва летјелица лансирана из САД која је слетјела на површину Мјесеца послије мисије "Аполо 17" 1972. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана