Ко је заправо направио пирамиде у Египту?

GS
Foto: Instagram

У срцу пустиње, тамо гдје пијесак памти древне приче, уздижу се египатске пирамиде као нијеми свједоци времена. Тајанствена архитектонска чуда изазивају питање: ко је заиста клесао ове монументалне структуре?

Неки, зароњени у свијет мистерије, тврде да су ванземаљци били творци ових огромних пирамида. Њихова теорија лебди попут сјенке над пустињским хоризонтом, али без конкретних доказа.

Са друге стране, заговорници древне египатске генијалности тврде да су ове грандиозне грађевине плод вјештине домаћих градитеља. Њихово умијеће у обликовању камења и прецизној градњи оставља нас без даха, док се дивимо мајсторству које је опстало вијековима.

Ипак, истина остаје закопана у пијеску, а имена градитеља губе се у прошлости. Археолози, с лопатом у руци и потезима четкице, покушавају открити тајну, али пирамиде и даље крију своје чуваре, преноси Глас Српске.

Док се свијет труди расвијетлити тајанствену прошлост ових грандиозних споменика, египатске пирамиде остају загонетка која с вијековима постаје све дубља. Ове камене стражаре, изазивајуће и нијеме, чувају тајну која се можда никада неће потпуно открити.

Неки спекулишу да су древни Египћани посједовали знање које данас можда не можемо потпуно схватити. Њихова преданост боговима, мудрост у астрономији и прецизност у математици, творе темељ за вјеровање да су пирамиде производ изузетне домаће генијалности.

Да ли је тајна заправо укопана у изгубљеним записима древних папируса или су нам свједоци из прошлости оставили нешифроване знакове који чекају да буду откривени?

Пирамиде су архитектонске чаролије које изазивају машту, али и буде осјећај дивљења према онима који су некада, са древним алатима и невјероватним стрпљењем, поставили темеље ових монументалних грађевина. Без обзира на то да ли су то чинили робови, вјешти градитељи, или можда нешто између, њихова дјела пркосе времену као симболи вјечности, остављајући нас у трајном чуђењу пред мистеријом пирамида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана