Кина успјешно поставила релејни сателит у лунарну орбиту

GS
Foto: LiveScience

У саопштењу се наводи да функције и перформансе сателита испуњавају захтјеве мисије и да он може да пружи услуге преноса комуникације за четврту фазу кинеског пројекта истраживања Мјесеца и будуће мисије истраживања Мјесеца у Кини и другим земљама, преноси агенција Синхуа.

Сателит је успјешно завршио тест комуникације 6. априла са роботском свемирском летјелицом Чанг'е-4 која сада спроводи мисију истраживања на супротној страни Мјесеца, а од 8. до 9. априла спровео је тестове комуникације са сондом Чанг'е-6 која тек треба да буде лансирана, преноси Тан‌југ.

Сателит Queqiao-2 лансиран је 20. марта и ушао је у своју циљну лунарну орбиту 2. априла.

Два сателита за тестирање комуникационе и навигационе технологије, Тианду-1 и Тианду-2, послата су у свемир заједно са Queqiao-2.

Они су 29. марта ушли у своје циљне орбите и раздвојили се 3. априла, а сада спроводе серију тестова из комуникација и навигације, наводи се у саопштењу.

Сателит Queqiao лансиран је 2018. године за релејне комуникације Земља-Мјесец, а орбита Queqiao-2 ближа је Мjесецу, што у великој мјери побољшава брзину преноса података, истиче се у саопштењу.

Наводи се да је Queqiao-2 такође значајно побољшао своју покривеност комуникације на јужном полу Мјесеца у односу на Queqiao.

Queqiao-2 ће у будућности пружати услуге преноса комуникације за лунарну сонду Чанг'е-4 и мисију Чанг'е-6, као што је планирано, и спровести научна истраживања.

Распоређивање релејног сателита Queqiao-2 кључни је корак за будуће кинеске мисије истраживања Месеца, наводи Sinhua.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана