Катар ервејз представио прву АИ стјуардесу: Приступачна и пријатељски настројена

Срна
Катар ервејз представио прву АИ стјуардесу: Приступачна и пријатељски настројена

ДОХА - Катар ервејз уводи виртуалног члана кабинске посаде да асистира путницима у авиону и на аеродрому која се на први поглед не разликује од осталих стјуардеса.

Дигитална стјуардеса по имену Сама (Небо на арапском), може да одговара на питања у реалном времену, да има интеракцију са путницима и то уз помоћ вештачке интелигенције, преноси Њујорк пост.
Сама тренутно говори само енглески, али се планира да до краја године течно говори и друге језике, укључујући арапски.

“Ово је монументална тачка у вођењу успјешне синергије између технологије и људи - не само за Катар ервејз већ и за авио индустрију у цјелини”, рекао је потпредсједник компаније за маркетинг Бабар Рахман додајући да ће интеракције бити пријатељске.

Женски “дигитални члан кабинске посаде” представљен је на великом сајму ИТБ Берлин. Тренутно је бринета, са косом везаном у пунђу, у препознатљивој црвеној униформи Катар ервејза.

Авио-компанија тврди да је виртуелни члан кабинског особља - такође доступан преко свог метаверзума, названог Кверсе - прва помоћ корисницима те врсте са АИ.

Сама комбинује “технологију са емпатијом и персонализацијом” и нуди “занимљиве интеракције које одражавају људски разговор”. Дизајнирана је тако да учи из понашања путника кроз 'свеобухватне визуелне интеракције”.

Путници могу максимално да корисе Саму, и да их она води кроз 3Д мапиране приказе аеродрома, вип просторе за одмор, и да им одговара напитања везана са путовањем, пртљагом, чекирањем...
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана