Јестиви роботи би ускоро могли да постану реалност

Г.С.
Foto: RoboFood

Потпуно јестиви роботи би ускоро могли да постану реалност.

Група научника је одлучила да споји храну и технологију на потпуно нов начин, тако што ће створити јестиве роботе и роботску храну.

Тим научника из Швајцарског федералног института за технологију у Лозани (ЕПФЛ), укључујући стручњаке са Универзитета Вагенинген, Универзитета у Бристолу, УК, Италијанског института за технологију и Холандије, окупио се како би развили „RoboFood“ , пројекат чији је циљ да постави темеље за развој „истински јестивих робота“ и роботске хране.

Вјерује се да би комбиновањем науке о храни и науке о роботици, јестиви роботи могли да обезбједе исхрану која спасава животе људима, снабдјевање вакцинама и суплементима угроженим животињама, смањење пољопривредног отпада, па чак и да нас упозоре када је сама храна безбједна за јело.

RoboFood има за циљ стварање библиотеке паметних јестивих материјала, развој производње јестивих робота и роботске хране, па чак и стварање јестивих компоненти, укључујући сензоре и „механичке структуре“.

Пројекат RoboFood је добио средства од ЕУ. Иако се очекује да ће истраживање трајати до септембра 2025. године, према званичном сајту Европске уније, тим је већ открио вриједне јестиве замјене за материјале.

Истраживачи из RoboFood-а открили су да скроб и танин могу да буду идеална замјена за љепак, док супстанце као што су желатин и пиринчана тјестенина могу да замјене гуму и пјену.

RoboFood је већ произвео дрон од пиринчане тестенине, са јестивим уљима и чоколадама. Дрон је био 50% јестив, а инспирисан је идејом да се дрон не користи само да помогне у лоцирању изгубљене особе или животиње, већ и да обезбједи хранљиве материје потребне у хитним случајевима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана