Грчки маринци тестирали микенски оклоп стар 3.500 година, прикладан је за борбу

Г.С.
Foto: Andreas Flouris/Marija Marković

Оклоп који датира из цивилизације каснијег бронзаног доба у Грчкој поново је у центру пажње, овог пута јер је процијењено да је погодан за борбу.

Микенски Дендра оклоп се сматра најстаријим нетакнутим потпуним сетом оклопа за тијело у људској историји и једно је од најистакнутијих познатих војних технолошких достигнућа.

Оклоп су тестирали маринци волонтери из Оружаних снага Грчке у склопу студије коју је провео Андреас Флоурис с Универзитета у Тесалији. У почетку се оклоп сматра церемонијалним, но сада је означен прикладним за борбу.

Микенски оклоп је стар 3.500 година те је пронађен у близини села Дендра 1960. године, а расвијетлио је природу ратовање у Европи током касног бронзаног доба. Овај оклоп је пронашла грчко-шведска експедиција на територију села Дендра у области Арголида (Пелопонез, Грчка). Овдје је откривена микенска гробница број 12, која је уједно и посљедње почивалиште локалног господара рата.

Истраживачи су комбиновали историјске и експерименталне доказе како би процијенили борбену подобност Дендра оклопа. Развили су симулирани борбени протокол из бронзаног доба базиран на историјским извјештајима из Хомерове Илијаде и других физиолошких и еколошких доказа.

Укупно 13 грчких маринаца је опремљено репликама оклопа и оружја из бронзаног доба те је услиједила симулација борбе у трајању од 11 сати. Резултати су показали да оклоп није ометао борбене способности ратника није је узроковао озбиљно оптерећења на тијелима, а то је навело научнике да закључе да је достојан битке.

У истраживању је осмишљен и софтвер за симулацију борбених услова, што је омогућило разноврсније тестирање ефикасности оклопа. Према изјави научника, симулација борбе је развијена на основу историјских извјештаја из Хомерове Илијаде, заједно додатним физиолошким и еколошким доказима, како би се створила апроксимација типичне прехране, активности и маневара микенске војске.

“Дендра оклоп се може сматрати уникатним универзалним спомеником људске цивилизације и људског технолошког напретка. То је 'прозор' у срце микенског свијета, мегалитска покретна смртоносна структура која одражава страст људи тог доба за савршенством, доминацијом и напретком”, наводи се на интернет страници Хелениц Арморс.

Научници су истакли да репликовани оклоп не ограничава борбену способност ратника нити изазива оптерећење на његово тијело. Стога је закључено да је био вриједан борбе, а то имплицира да је моћни утицај Микенаца у историји Медитерана дијелом резултат њихове технологије оклопа, преноси Кликс.

Нови софтвер за симулацију борбених услова отворио је пут за тестирање ефикасности оклопа у различитим сценаријима. Овај алат, заједно с даљим истраживањима, има за циљ да побољша разумијевање микенске борбене технологије. Даља истраживања микенске борбене технологије наставиће расвјетљавати детаље о касном бронзаном добу и пријелазу у жељезно доба.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана