Глобална температура расте за 1,4 степена

Срна
Глобална температура расте за 1,4 степена

ДУБАИ- Планета ће до краја 2023. године достићи ниво глобалног загријавања од око 1,4 степена Целзијусова изнад прединдустријског доба, саопштила је Свјетска метеоролошка организација /СМО/.

Привремени извјештај СМО о стању глобалне климе потврђује да ће 2023. бити убједљиво најтоплија година у историји и да ће надмашити до сада рекордну 2016. годину, када је свијет био за око 1,2 степена топлији од прединдустријског просјека.

Ово указује на ургентност са којом се свјетски лидери суочавају у вези са темом постепеног укидања фосилних горива на годишњем самиту УН о клими "ЦОП28", који почиње данас у Дубаију.

"Нивои гасова стаклене баште су рекордно високи. Глобална температура је рекордно висока. Пораст нивоа мора је рекордно висок. Рекордно је низак ниво леда на Антарктику", рекао је генерални секретар СМО-а Петери Талас.

Антарктички морски лед достигао је ове године најнижи зимски максимум у историји, око милион километара квадратних мање од претходног негативног рекорда.

У извјештају се наводи да су швајцарски глечери изгубили око 10 одсто преостале запремине у посљедње двије године, а шумски пожари спалили су рекордну површину у Канади, гдје је уништено око пет одсто шумског покривача.

Научници упозоравају да је загријавање од 1,5 степена Целзијусова горња граница за избјегавање катастрофалних климатских промјена према Париском споразуму из 2015. године.

Стручњаци истичу да би у циљу достизања те границе ниво загријавања планете морао да се одржава у дужем периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана