Ево зашто је добро кад се љуља током земљотреса

GS
Foto: AdobeStock

Земљотрес јачине 7,4 степена Рихтерове скале погодио је у сриједу Тајван, а касније тог дана, тло се тресло у нама сусједној Црној Гори.

Земљотрес је, према подацима ЕМСЦ-а био јачине 4,7 степени, а осјетио се и у Србији. Људе у регији информације о потресима умију да забрину, а сеизмологиња Ана Младеновић каже за Н1 да за тим нема потребе.

Како наводи, земљотрес који се десио у Црној Гори теоретски гледано може да се деси и у Србији и Босни и Херцеговини, али не постоје никакви показатељи за то.

"Земљотреси јачине попут оног у Црној Гори могу да се осјете и даље од мјеста гд‌је се потрес догодио, али је важно рећи да они немају рушилачко дејство. Разумијем да се људи узнемире. Важно је апеловати на људе да не треба да буду узнемирени“, наводи наша саговорница.

Податак да је деветоро људи погинуло на Тајвану, иако је земљотрес био јачине 7,4 степена, говори нам двије ствари, каже сеизмологиња.

"Најприје, то што није било више жртава говори да умију добро да граде објекте. Зграде се, ако погледате снимке са Тајвана, нису рушиле. Друго, они знају како да се понашају у тим случајевима, баш као и Јапанци, с обзиром на то да живе на таквом тлу. Можемо пуно тога да научимо од њих“, каже Младеновић.

Како се понашати током земљотреса

Објашњава да, уколико и дође до земљотреса, људи не треба да излазе напоље, ако се у том тренутку нађу на затвореном.

"Најбоље је да останете ту гд‌је сте и склоните се од лустера, да се помјерите с мјеста гд‌је нешто може да вам падне на главу и удари вас. Пожељно је стати испод стола, и сачекати да земљотрес прође. У Србији, док схватите да се земљотрес догодио, он је већ прошао“, наводи саговорница портала Н1.

Сеизмологиња каже и да, уколико осјетите да се нешто тресе, али нема љуљања, то значи да се земљотрес десио негд‌је у близини – 150 до 200 километара од вас.

"Ако се, пак, осјети љуљање, значи да је земљотрес удаљен. Примјера ради, када се десио земљотрес у Петрињи, људи у Београду осјетили су само љуљање", наводи.

Наша саговорница каже да је најјачи земљотрес у Србији у претходних 15 година догодио у Краљеву – 2010. и био је јачине 5,4 степена. Најјачи земљотрес икада, који је потресао ову земљу, забиљежен је 1980. године, јачине 5,9 степени по Рихтеру, а епицентар је био на Копаонику. Тада је, како додаје сеизмологиња, причињена већа материјална штета на објектима.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана