Ево шта би се десило када би сви вулкани истовремено еруптирали

GS
Foto: Ilustracija

Када би којим случајем дошло до истовременог еруптирања свих вулкана на свијету, не би све ерупције биле исте. Др Метју Ватсон, специјалиста за вулкане са Универзитета у Бристолу каже да се ерупције вулкана могу широко категоризовати у два различита типа.

"Први плаховит, производи лаву и доста гаса и други који производи пепео и гас", објашњава Ватсон, али додаје да разлику у активности контролише углавном вискозност магме.

"Што је вискозност већа, гас теже излази, па је вјероватније да ће доћи до експлозије". Упркос овим подјелама ерупције, ако би сви вулкани у свету прорадили у исто вријеме резултати би били катастрофални на више начина.

Магма не би била једина која би тјерала људе на бијег, већ и велика количина пепела. Пирокластични токови су веома брзи облаци мјешавине камења, гаса и пепела, а достижу температуру изнад 100 степени Целзијуса. Не само да утичу на људе који живе у близини вулкана, већ пирокластични токови могу изазвати разарања и до 100 миља од локације.

Велики је број људи који живи у близини вулкана. На примјер, око три милиона људи живи у блзини Везува, а око 130 милиона људи живи на острву Јава, које има 45 активних вулкана.

Међутим, разарања у близини вулкана представљала би само почетак. Вулкански пепео може да путује и неколико хиљада миља. "Пепео је прилично непријатна ствар. Састоји се од ситних фрагмената стакла, кристала и стијена", каже др Ватсон.

Он је подсјетио на ерупцију вулкана Ејафјадлајекидл на Исланду када су многе свјетске компаније отказале летове због страха од оштећења авионских мотора. Поред тога, вулкански пепео може да оштети зграде и доведе до лаганог урушавања темеља. Удисање пепела могло би да проузрокује велике плућне проблеме. У суштини живот након ерупције вулкана би изгледао овако: кућа не би било, али ни возила која имају мотор, а нигдје не би могли да идемо без гас маски.

Томе може да се прикључи и гашење комуникација јер пепео може да поремети рад сателитских антена, али и да блокира радио таласе.

Ерупције вулкана могу изазвати и дугорочне климатске промјене. Иако обично вулкан повезујемо са врелом лавом, огромна количина пепела и гаса у атмосфери би заправо смањила температуру на глобалном нивоу. Ипак, на дуже стазе, угљен-диоксид који емитује вулкан довео би до загријвања планете, па тако човјечанство данас производи 50 до 100 пута више угљен-диоксида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана