Епл развија персоналне роботе за домове

Г.С.
Foto: Илустрација

Епл је још увијек у потрази за револуционалним производом који ће му помоћи да остане доминантан на тржишту те да послужи као нови извор прихода након што је компанија одбацила планове развоја властитог електричног возила.

Блумбергов новинар Марк Гурман тврди да Епл истражује персоналну роботику, преноси Кликс.

Наводно је компанија истовремено радила на роботима и електричним аутомобилима у нади да ће развити машину којој није потребна људска интервенција.

И док су Еплови пројекти везани за роботе још увијек у раним фазама, Блумберг наводи да гигант из Купертина већ ради на мобилном роботу који може слиједити корисника у његовом дому те је већ развио столни уређај који користи робота за помјерање екрана. Идеја је да постоји машина која може опонашати покрете главе те се фокусирати на једну особу у групи, вјероватно због бољег искуства видеопозива.

Будући да би се ови роботи требали кретати сами, Епл разматра кориштење алгоритама за навигацију. На основу извјештаја, Еплов тим за кућне уређаје је задужен за њихов развој, а најмање један инжењер који је радио на сада угашеном пројекту развоја електричног возила му се придружио.

Међутим, роботи нису попут мобитела у смислу да их људи данас требају у својим животима. У Еплу су забринути да ли ће људи жељети издвојити много новца за роботе, а званичници још увијек не могу постићи договор да ли да компанија настави радити на овим пројектима. Груман је раније навео да је Епл намјеравао продавати свој електрични аутомобил за 100.000 долара. а по томе се може закључити да је имао велики потенцијал у смислу раста прихода компаније.

Но, Епл Кар сада више није актуелан, а компанија се фокусира на Vision Pro и друге производе намијењене дому, који укључују хоме хуб уређај с екраном сличним оном који има iPad.

Наравно, Епл би у сваком тренутку могао одустати од ових пројеката те би могао прећи на развој других класа производа уколико установи да би могли донијети више новца у будућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана