Дјеца пронашла нешто што је фасцинирало научнике

GS
Foto: Telegram

Риједак фосил младог Тираносауруса рекса ископан недавно у пустоши Сјеверне Дакоте откриће је вриједно пажње јер може понудити бољи научни увид у животну историју овога славног диносауруса, те због приче о групи дјеце која га је пронашла.

Информацију о открићу фосила названог "Тин Рекс" у уторак је објавио денверски Музеј природословних наука, гдје ће бити проучаван и изложен.

У јулу 2022. браћа Лиам и Џесин Фишер, који су тада имали седам и 10 година, те њихов рођак Каиден Мадсен, који је тада био деветогодишњак, планинарили су и тражили фосиле са Самом Фишером, оцем Лиама ​​и Џесина око 16 километара од града Мармарта у југозападном дијелу Сјеверне Дакоте. Лиам и његов отац ондје су примијетили да из земље вири голема кост. Закључили су да је ријеч о кости диносауруса.

Сам Фишер је о открићу обавијестио палеонтолога Тајлера Лајсона, родом из Мармарта и свог колегу из средњошколских дана који је постао кустос Одјељења за палеонтологију кичмењака у Денверском природословном музеју.

Након што је Лајсон добио дозволе за ископавање у јулу 2023. сви су се вратили на налазиште. Већ првог дана ископавања двојица одраслих открила су доњу вилицу из које је вирило неколико великих Ти рексових зуба, рекао је касније Лајсон.

Тираносаурус, који је лутао западним дијелом Сјеверне Америке био је један од највећих диносауруса месождера. Чини се да је овај тираносаурус био стар око 13 до 15 година и још му је требала трећина да достигне величину одраслог диносауруса. Био је дугачак око 7,6 метара и тежак 1.600 килограма. За Ти рекса се може рећи да је у потпуности одрастао кад наврши између 18 и 21 годину.

Можда највећи познати тираносаурус, примјерак по имену Сју који је изложен у чикашком музеју Филд, дугачак је 12,3 метра.

Фосил је пронађен у подручју Хел Крика гдје је "очуван посљедњи Земљин екосистем диносауруса" непосредно прије масовног изумирања, рекао је Лајсон. Фосили су пронађени на меком пјешчењаку јер је тијело животиње очигледно за живота завршило на пјешчаном спруду у древном ријечном систему. Цјеловитост костура је нејасна јер су бројне кости остале уграђене у три тоне тежак камен, који сада проучавају у музеју.

"Чини се да осим дијела ноге има и пуно остатака лобање, дијелова бедрене кости и нешто кичмењака", казао је Лајсон.

Млади примјерак Ти рекса омогућава да се открије на који се начин развијала ова врста тираносауруса и какве су се тјелесне промјена догађале током одрастања, појаснио је Лајсон, додајући да је данас за проучавање доступно тек неколико таквих фосила.

Ископавање фосила снимала је екипа сниматеља документарних емисија, а филм "Ти РЕКС" у Америци ће бити објављен 21. јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана