"Ђавоља комета" прошла поред Земље: Научнике је збунила једна ствар

ГС
Foto: Агенције

Комета 12P/Pons-Brooks, такође позната као "ђавоља комета", недавно је направила свој најближи прилаз Земљи у више од 70 година.

Током овог блиског сусрета, астрофотографи су уочили наизглед немогући "анти-реп" који је излазио из комете захваљујући изузетно ријеткој оптичкој илузији.

Експлозивна, зелена "ђавоља комета" која је недавно прошла близу Земље дјеловала је као да је добила немогући други реп док је пролазила поред нас, откривају нове фотографије.

Али овај додатни дио, познат као анти-реп, заправо је изузетно ријетка оптичка илузија узрокована близином комете нашој планети.

12P/Pons-Brooks (12П) је комета ширине 17 километара са зеленкастим одсјајем, који је посљедица емисије пара угљеникових атома, познатих као дицијанон, у његовом репу и коми - облаку гаса који окружује његову ледену кору или језгро.

12П је кривовулкан, што значи да повремено еруптира када сунчева радијација прегрије ледену унутрашњост комете, или криомагму, узрокујући повећање притиска у језгру док се језгро не распрши и избаци материјал у свемир.

Када се то догоди, кома комете се шири и рефлектује додатну свјетлост, чинећи да комета сија јаче него иначе.

12П проводи већину своје високо елиптичне, 71,3-годишње орбите око Сунца изван видокруга у Оортовом облаку - резервоару комета на ивици Сунчевог система. Али у протеклој години, комета је убрзала кроз унутрашњи Сунчев систем док је правила свој најближи прилаз Сунцу.

Током почетних ерупција комете прошле године, њена проширена кома се повећала, дајући утисак да је добила пар демонских рогова, што јој је донијело злокобни надимак. Међутим, ови рогови нису се појавили у каснијим ерупцијама.

Дана 2. јуна, комета је остварила свој најближи прилаз Земљи, када је достигла удаљеност од око 1,5 астрономске јединице од наше планете, што је приближно 1,5 пута даље од Земље него што је Сунце.

Дана 3. јуна, астрофотографи Мајкл Јегер, Џералд Реман и Лукас Деметц снимили су упечатљиву фотографију 12П из Намибије. Поред њеног уобичајеног мутног репа, комета је на овој фотографији имала много дужи и оштрији реп познат као анти-реп, који је изгледао као да показује у супротном смијеру од другог репа.

Овај секундарни реп наизглед пркоси физици јер реп комете настаје када сунчев вјетар отпухује прашину и гас са њене површине, што значи да се структура протеже од Сунца. Али на новој фотографији, анти-реп показује директно ка Сунцу.

Међутим, комета није заправо добила још један реп. Умјесто тога, видимо свјетлост која се рефлектује од гаса и прашине које су остале за кометом.

Обично је ово невидљиво за нас. Али када Земља прође кроз равнину орбите комете, као што се догодило 3. јуна, овај траг остатака освијетљен је од стране Сунца, према Spaceweather.com.

Ова илузија је слична начину на који се Млијечни пут често појављује као свјетла трака на небу без свјетлосног загађења јер гледамо у раван галаксије бочно.

Анти-репови комета су ријетки. Посљедњи документовани случај био је анти-реп на зеленој комети Ц/2022 Е3 (ЗТФ), која је остварила свој најближи прилаз Земљи у фебруару 2023.

Прије тога, анти-репови су такође уочени на комети Кохоутек 1973. године, комети Hale–Bopp 1997. године и комети PanSTARRS 2013. године, пише Live Science.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана