Ђак копао кромпир, па ископао египатску скулптуру стару 4.000 година (FOTO)

GS
Foto: Freepik

Ученик из Шкотске кажњен је да на њиви ископава кромпире, али док је извлачио поврће из земље набасао је на нешто много вриједније – око 4.000 година стару египатску скулптуру.

Ово „ремек-дјело египатске умјетности“ било је прво од 18 артефаката откривених на имању Мелвилове куће у Фајфу током година, а истраживачи су тек сада успјели да схвате како је ова значајна колекција Националног музеја Шкотске уопште стигла до Острва, пише ЛајвСајнс.

Сви предмети откривени су на имању Мелвилове куће, саграђене 1697. по наређењу првог ерла од Мелвила. Током Другог свјетског рата на овом имању био је смјештај за војнике, а након тога је постала школа.

Приватна школа на имању

- Током 1952. Мелвилова кућа постала је приватна школа Далхауси Касл. Те године, дечак који је за казну био принуђен да ископава кромпир на њиви, ископао је статуу од црвеног пешчара из времена 12. династије Старог Египта, за коју је првобитно мислио да је кромпир. Њу је преузео Музеј - наводи се на сајту Музеја и наставља:

- Током 1966. египатска бронзана статуета Аписа пронађена је када је дечак током прескакања козлића слетео на статуету, која је извирила из земље. Наставник који је држао чак, иначе исти  дјечак који је 14 година раније ископао статуу, одмах је однио у Музеј на идентификацију.

- Током 1984. др Елизабет Горинг била је нови кустос Националног музеја Шкотске када је група тинејџера донела предмет на идентификацију. Бронзану фигурицу мушкарца, такође из доба Старог Египта, открило је дечак користећи детектор метара, у време када је ова школа већ постала државна – објашњава се на сајту Музеја.

Свима је било јасно да су три предмета повезана, али нико није схватао како су египатски предмети завршили у Британији. Касније је откривено још њих, попут фигурице Изиде са сином Хорусом до Хорусовог ока.

- Ископавања и истраживања предмета из Мелвилове куће била су најнеобичнији пројекат моје археолошке каријере и одушевљена сам што ћу открити причу до краја. Откриће древних египатских предмета у Фајфу је потпуно неочекивано, па накнадна истраживања порекла донела су невероватну причу, али у којој и даље има мистерија које можда никад нећемо решити - рекла је др Горинг.

Насљедник имања у Египту

Један од могућих одговора на питања о пореклу предмета је да их је Александер Лесли-Мелвил, лорд Балгони, (1831-1857), насљедник имања, донио када је посјетио Египат 1856. са своје две сестре. Ту земљу је посјетио по налогу љекара, како би се опоравио од болести коју је добио током Кримског рата, али му се здравље додатно погоршало, па је умро годину дана касније од туберкулозе.

То је било вријеме када су продавци по Египту на велико нудили разне артефакте, па могуће да су их они тад купили.

- Ово је фасцинантна колекција, коју још значајнијом чини управо мистерија порекла. Откриће египатских артефаката закопаних у Шкотској више од 100 година даје доказе о нивоу трговине антиквитетима у 19. вијеку – рекла је др Маргарет Мејтланд, главни кустос збирке античког Средоземља у Националном музеју Шкотске.

Ријеч је о јединим древним египатским предметима откривеним у Шкотској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана