Астронаути се враћају на Мјесец

GS
Foto: Space.com

НАСА и Axiom Space су у марту 2023. године представили одијела за чланове мисије Артемис III.

Међу новинама су и оне које чине да одијело одговара различитим типовима тијела. Флексибилније је него сва претходна и садржи више алата који би могли да буду корисни током шетње по површини Мјесеца.

Мисија Артемис III је планирана за 2026. годину, а очекује се да се у оквиру ње понови спуштање на Мјесец – по први пут након Apollo 17 слијетања из 1972. године. Они који се спусте на површину би тамо требало да остану мање од нед‌јељу дана, а с циљем да више пута прошетају и прикупе узорке леда.

Остатак посаде ће остати у Орион капсули, а астронаут ће са Мјесеца вратити SpaceX Starship.

Први дио мисије – тест лет без посаде – је већ обављен, а у септембру 2025. године следи Артемис ИИ. Тада ће четири астронаута полетјети у летјелици Орион на пробни лет око Мјесеца, након чега ће се вратити на Земљу. Посада је већ изабрана и на обуци је, а планирано је да лет потраје осам дана, преноси PC press.

Тренирају и нови четвороножни роботи Спирит који су направљени да се самостално сналазе по комплексним теренима препуним кратера.

У будућности би групе оваквих робота могле да се распореде по Мјесецу – осим што могу самостално да функционишу, способни су и да се умрежавању како би размјењивали податке и правили мапе на којима би означавали ризична мјеста.

Тврди се и да ће моћи да помажу једни другима уколико се заглаве.

Крајњи циљ мисије Артемис је насеобина на јужном полу Земљиног сателита, јер је то локација на којој има извора воде. Томе ће претходити дио Артемис III који је планиран за септембар 2026. године. Занимљиво је да ће астронаути на Мјесец послије тога однијети и мали стакленик који ће им служити за испитивање тога како неке биљке расту у измијењеним условима.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана