Амерички научници открили да се неке врсте бактерија хране људском крвљу

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Амерички научници открили су да се одређене врсте бактерија, укључујући ешерихију коли, хране људском крвљу, а тај феномен назвали су "бактеријским вампиризмом".

Научници истичу да би њихови налази могли да омогуће ефикасније лијечење пацијената који имају  инфламаторне болести цријева, пренио је Мирор.

Амерички тим, предвођен научницима са Вашингтонског државног универзитета открио је да бактерије привлачи течни дио крви или серум који садржи хранљиве материје које могу да користе као храну. 

Једна од хемикалија којима су бактерије посебно привучене је серин, аминокиселина која се налази у људској крви, а такође је и чест састојак протеинских напитака.

Резултати истраживања, који су објављени у часопису "еЛајф", пружају нове увиде у то како настају инфекције крвотока и како би се потенцијално могле лијечити.

 Аутор студије, професор Арден Бејлинк са Вашингтонског државног универзитета рекао је да бактерије које инфицирају крвоток могу бити смртоносне.

Студија је открила да се најмање три врсте бактерија - Salmonella enterica, Escherichia coli i Citrobacter koseri - хране крвним серумом.

Научници наводе да су те бактерије водећи узрок смрти пацијената који имају инфламаторне болести цријева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана