Научници открили нову врсту нинџа мрава

Танјуг
Научници открили нову врсту нинџа мрава

Тим њемачких биолога идентификовао је недавно у Америци нову врсту мрава, која заробљава друге мраве и претвара их у робове, користећи технику инфилтрације достојну нинџа ратника.

Нова врста, типа Temnithorax, која обухвата неколико стотина врста малих мрава који живе у дрвећу и шумском тлу, названа је "pilagens" што на латинском значи "пљачкаш", због начина на који упада у туђе мравињаке како би из њих извукла мраве који ће јој служити као робови.

За разлику од чувених мрава-робовласника из Амазоније, који крећу у напад са 3.000 војника, Temnothorax pilagens то чине суптилније, у далеко мањем броју, прикрадајући се непријатељу као уходе.

Temnothorax pilagens напада само двије друге врсте мрава, с којима је у сродству и које живе у орасима и жиревима, правим утврђењима с чврстим зидовима и само једним уским отвором, који се лако може одбранити.

Прави изазов за сићушног нинџа-мрава, дугог свега 2,5 милиметара.

Умјесто масовног напада или дуге опсаде, који захтјевају пуно времена и људства, мали гонич робова више воли тиху инфилтрацију. Акцију обично спроводе четири мрава. С обзиром да су јако мали, лако могу да се увуку у непријатељску колонију, користећи хемијску камуфлажу како би остали незапажени.

По правилу, када је мравињак нападнут долази до беспоштедне борбе. Биолози са Универзитета у Мајнцу и Природњачког музеја Сенкенберг у Герлицу нису, међутим, примјетили ништа слично током упада нинџа-мрава у туђи мравињак.

Не само да се њихове жртве не бране, већ пуштају да им непријатељ однесе ларве, па чак и одрасле јединке које ће касније за пљачкаше радити као ропска снага.

Истраживачи, чија је студија објављена у онлајн часопису ЗооКеyс, установили су да нинџа-мрави испуштају специфичну хемијску супстанцу која спријечава њихов плијен да их препозна као непријатеље.

Упркос хемијској камуфлажи, дешава се да уљези буду демаскирани. Нинџа до краја, Temnothorax pilagens тада удара тамо гдје највише боли: жаоку упире у дио врата жртве који није заштићен оклопом. Убод узрокује моменталну парализу и муњевиту смрт.

Оваквом тактиком, нинџа-мрави успијевају, иако бројчано надјачани, да униште између пет и 100 одсто колоније, наводе њемачки научници, додајући да се нападачи готово увијек извуку неозлијеђени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана