NASA и Боеинг праве највећу ракету у историји

Daily Mail
NASA и Боеинг праве највећу ракету у историји

Ракета коју припрема NASA у сарадњи са Боеингом, постаће највећа икада направљена.

Америчка свемирска агенција склопила је 2,8 милијарди вредан уговор са произвођачем авиона за производњу SLS ракете (Space Launch System) која би људе требало да одведена Марс.

Први пробни летови требало би да буду изведени 2017. а служиће и као својеврстан теретњак за преношење астронаута и робе до Међународне свемирске станице.

"Ова ракета обећава трансформацију научних истраживања космоса", каже Џон Грунсфилд, астронаут и један од администратора у NASA сjедишту у Вашингтону.

За мисије до Марса, на примjер, SLS ће моћи да изведе ствари које су тренутно немогуће, попут слања веће научне летjелице саа више инструмената до далеких дестинација.

Инжењерски и научни тимови NASA проучавају потенцијалне користи од лансирања робота у свемир, попут Еuropa Clipperа, који би требало да истражује један од Јупитерових ледених мjесеца.

Захваљујући SLS, летjелице би могле да иду директно до својих дестинација, умjесто да користе планетарне гравитације како би достигле потребну брзину. Тиме би било значајно скраћено врijеме путовања.

Поређења ради, некадашњи шатлови лансирали су уређаје попут NASA Hubble свемирски телескоп који је био величине школског аутобуса. Са SLS ракетом, моћи ће да се преносе летjелице веће од шатла који је превозио Hubble.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана