NASA детектовала мистериозан сигнал далеко од Земље

Gizmodo
NASA детектовала мистериозан сигнал далеко од Земље

Астрономи су детектовали мистериозан сигнал 240 милиона свjетлосних година удаљен од Земље, у сазвijежђу Персеј, једном од најмасивнијих објеката у свемиру, преноси "Gizmodo".

Неидентификовани сигнал представља „шиљак интензитета веома специфичне таласне дужине ултраљубичастих зрака", а научници још не знају шта је у питању.

Међутим, једна од њихових теорија је крајње интересантна: Сигнал је можда створило пропадање стерилних неутрина, честица које су предложене као кандидати за тамну материју.

Судећи по Езри Булбулу из Харвард Смитсонијан центра за астрофизику на Кембриџу, научници знају да је њихово објашњење тамне материје прилично танко, али би уколико је тачно оно било од изузетног значаја и да ће наставити да тестирају ту интерпретацију како би видjели гдjе ће их то довести.

Научници сада покушавају да дођу до потврде ове интерпретације, која би могла да представља велики напредак пошто нико до сада није успiо да директно детектује тамну материју упркос томе што астрономи процijењују да она сачињава 85 одсто све материје у свемиру.

Поједини научници чак предлажу да њено порijекло не чине стерилни нутрини, већ „различити типови честица, кандидата за тамну материју као што је аксион".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана