Губи ли Сунце своју снагу?

tportal.hr
Губи ли Сунце своју снагу?

Стручњаци за Сунце из организације Solar Terrastrial Physic (SCOSTEP) 13. јануара покренули су нови пројект који би требало да истражи зашто су активности на Сунцу у посљедњем циклусу најслабије у задњих стотинак година као и какве посљедице то може имати за климу и живот на Земљи.

Истраживачки пројект назван VarSITI (Variability of the Sun and Its Terrestrial Impact) посебно ће настојати да покрије четири важне теме: Сунчев магнетизам и екстремне догађаје, соларне транзијенте, промjене у магнетосфери и посљедице и процесе у Земљиној атмосфери.

"Иако је Сунце показало пар јачих бљескова у протекле двије године, укупно гледајући тренутачни Сунчев 24. циклус много је слабији од претходних", рекао је за Тпортал Јаша Чалоговић, стручњак за Сунце из Опсерваторије Хвар који учествује у пројекту.

Посљедњи Сунчев минимум имао је највише дана без пијега у задњих 100 година након чега је услиједео слабији максимум. Из тога се може закључити да се дугорочна Сунчева активност значајно промијенила у односу на пређашњи циклус.

Ипак за сада нико не зна прецизно да објасни у чему је ствар, хоће ли се слабљење активности Сунца наставити и које су могуће посљедице тако слабог Сунца – хоће ли то успорити глобално загријавање, можда чак узроковати захлађење или пак неће имати јачег ефекта на климу.

За очекивати је да правих одговора још нема јер је ово прва таква драстична промјена у историји савремених истраживања свемира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана