Украдени повјерљиви нацрти Apple уређаја, хакери траже 50 милиона долара

ГС
Украдени повјерљиви нацрти Apple уређаја, хакери траже 50 милиона долара

Хакери пријете да ће објавити документе, уколико компанија Quanta, партнер компаније Apple, не плати 50 милиона долара. Међутим, пошто су одбили да плате откупнину, хакери су почели да уцјењују дива из Купертина.

Повјерљива докумената о Apple-овим уређајима, пала су у руке руских хакера, који уколико им највриједнија компанија на свијету до 01. маја не плати откупнину, планирају да све објаве. Како би показали да мисле озбиљно, хакери из групе REvil  већ су објавили неке документе, попут нацрта за прошлогодишњи модел MacBook-a Air, и Mac-a те неке податке о још једном Apple -овом преносивом уређају.

Свота коју сада траже Apple -у није позната, као што није познато каквих су се све докумената докопали, односно располажу ли информацијама о будућим производима.

На документима које су објавили на свакој је страници видљива порука како је ријеч о Apple -овом власништву које се не смије репродуковати, копирати или објављивати. Из Apple кажу како “истражују овај инцидент”, те да не желе да коментаришу, међутим из Quanta -е су потврдили да је дошло до сајбер-напада на мали број сервера. Нагласили су како сарађују с ИТ стручњацима на рјешавању проблема те да није забиљежен штета која би утицала на рад компаније, преноси Б92.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана