Стиже суперкомпјутер вриједан 115 милијарди

GS
Foto: Telegram

Microsoft и ОпенАИ најављују Stargrate, нови пројекат АИ суперкомпјутерског дата центра са сједиштем у САД. ​Наводи се да би пројекат могао да кошта више од 115 милијарди долара, а планирано је да буде готов до 2028. године.

Растући захтјеви клауд технологије за генеративном вјештачком интелигенцијом убрзали су захтјеве за дата центрима усмјереним на АИ, који могу да обрађују напредније задатке од традиционалних.

Пројекат суперкомпјутера Старгате је дизајниран тако да има пет фаза, а трошкови за су више него троструко већи од онога што је Microsoft потрошио прошле године на за сервере, зграде и другу опрему. 

Поред тога, напајање суперкомпјутера, које се процјењује на неколико гигавата, вјероватно би захтјевало да Microsoft и ОпенАИ употребе неке алтернативне изворе попут нуклеарне енергије.

Ово отвара простор разговорима о безбједности - нуклеарна енергија производи радиоактивни отпад, а неки материјали могу остати радиоактивни и опасни по људско здравље хиљадама година.

Microsoft и ОпенАИ ће радити на томе да размотре потенцијалне ризике не само једног оваквог суперкомпјутера, већ стотина истих или сличних, како би се на најбољи начин одредиле посљедице по екологију, преноси "б92".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана