Роботи за достављање хране на мети пљачкаша у САД-у

ГС
Foto: Илустрација/Кликс

Роботи за доставу хране и намирница показали су се као брзи и ефикасан начин испоруке купцима, но сада се појавио један озбиљан проблем.

У бизнис с доставним роботима ушли су многи, а међу њима је и компанија Болт која је у јуну ове године саопштила да ће започети испоруке хране на врата купаца у Талину помоћу своје флоте аутономних робота. Овај пројект је резултат партнерства с компанијом  Starship Technologies, која је 2019. године проширила своју флоту аутономних робота за достављање хране на колеџе широм САД-а.

Међутим, појавиле су се компликације јер су се роботи нашли на мети вандала који пљачкају ове ефикасне машине. Овај проблем пријети бизнису јер ресторани и продавница морају надокнађивати штету, преноси Кликс.

Раније овог мјесеца су се појавили снимци на којима се види како вандали ударају и насилно отварају роботе у намјери да украду пакете које они превозе или само како би их уништили.

Срећа по ресторане и продавнице у САД-у је то што у случају крађе они буду компензирани.

"Морамо поново направити храну, али добијамо накнаду за то. Видим како достављачке компаније трпе због тога, посебно јер су роботи прилично скупи", изјавио је за КТЛА5 Стеве Авила, генерални менаџер Blu Jam Cafea у Холивуду.

Компанија Сервер Роботс тврди да упркос вандализму и даље има 99,9 посто успјешних достава.

Друге компаније, попут поменутог Starship Technologies, увеле су неколико мјера заштите како би обесхрабриле вандале и ријешиле проблем крађе.

"Ако неко покуша блокирати роботе, они ће их покушати избјећи или љубазно замолити да се склоне. Уколико ситуација ескалира или неко додирне робота, огласиће се гласне сирене, а сви инциденти ће бити пријављени. Наши роботи су закључани све вријеме и опремљени су с 12 камера", саопштено је из компаније.

Разлози за вандализам могу бити различити, неки људи су љути јер сматрају да им роботи узимају послове. Машине су све агилније и ефикасније те могу преузети све више позиција од људи. Због тога су неки забринути за свој посао и егзистенцију, док други сматрају да ће крађом доћи до бесплатног оброка. Без обзира на разлог напада, треба их спријечити по сваку цијену.

Власти би могле увести жестоке казне, а можда и затворске за неовлаштено кориштење машина, што би могло одвратити вандале и осигурати доставу хране и намирница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана