Маск: Вјероватно нико од нас неће имати посао због АИ, проблем проналажење смисла

Танјуг
Маск: Вјероватно нико од нас неће имати посао због АИ, проблем проналажење смисла

ПАРИЗ - Вјероватно нико од нас неће у будућности имати посао због развоја вјештачке интелигенције (АИ), али проблем ће бити проналажење смисла егзистенције, изјавио је амерички предузетник Илон Маск.

Он је, говорећи преко веб камете на конференцији Виватех у Паризу, нагласио да су за остварење оваквог сценарија неопходни "универзални високи приходи" и будућност у којој неће бити недостатака робе и услуга, преноси Си-Ен-Ен. 

Према Масковој визији, људи ће и даље моћи да раде ако то желе, али то неће бити обавезно.

"Ако желите да радите посао који је нека врста хобија, можете, али вјештачка интелегенција и роботи ће набављати сву робу и обављати све услуге које су вам потребне", рекао је власник компаније Тесла.

Он је истовремено навео да је забринут око развоја вјештачке интелигенције и позвао родитеље да својој дјеци ограниче приступ друштвеним медијима, пошто те платформе "програмира вјештачка интелигенција која подиже допамин на максимум".

Маск је раније ове године навео да ће АИ која је паметнија од човјека бити доступна до 2026. године.

Извршни директор фирме Баиду, Робин Ли јуче је на Виватех конференцији изјавио да су данашњи најмоћнији АИ модели још доста далеко од нивоа на којем је интелект човјека.

Ли сматра да ће АИ бити потребно бар 10 година да престигне људску интелигенцију.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана