Кинески научници направили кожу за роботе

Г.С.
Кинески научници направили кожу за роботе

Кинески научници су постигли технолошки напредак развојем 3Д електронске коже, која може да се нанесе директно попут фластера.

Ова технологија може да се користи за праћење здравствених података код људи у реалном времену са потенцијалном применом у биомедицинској дијагностици и хуманоидним роботима.

Као замисао професора Жанга Јихуџа са Универзитета Синхуа у Кини, електронска кожа је способна да декодира и осјети три механичка сигнала - притисак, трење и напрезање. Говорећи о развоју, професор Жанг је открио да је електронска кожа нова врста сензора, који опонаша сензорне функције људске коже.

“У будућности се може поставити на врхове прстију медицинских робота за ране дијагнозе и лечење, али и као фластер на кожу за праћење здравствених података као што су ниво кисеоника у крви и број откуцаја срца. Електронска кожа има пуно тактилних рецепторских ћелија, које су густо распоређене и имају 3Д просторну дистрибуцију, које могу прецизно да перципирају спољне надражаје”, рекао је Жанг.

Декодирање сигнала притиска, трења и деформације представљало је значајан изазов у развоју ове технологије. Нова електронска кожа превазилази ову препреку захваљујући структури која опонаша људску кожу, а која се састоји од епидермиса, дермиса и поткожног ткива.

Различити типови електронске коже су виђени и раније, а међу њима је значајна она која је развијена на Стенфорду. Ова кожа има могућност директне комуникације са мозгом и имитације сензорне повратне информације праве коже, преноси Б92.

“Били смо инспирисани природним системом и хтели смо да га опонашамо. Можда једног дана будемо могли да помогнемо пацијентима не само да обнове моторичку функцију, него и да врате осећај”, рекао је Веичен Ванг са Универзитета Стенфорд.

Међутим, Жанг тврди да његова иновација иде даље, и да би могла да имитира сензорну повратну информацију праве коже. Његов тим је напоменуо да, када електронска кожа додирне спољни предмет, више сензора ради заједно.

Сигнали које прикупе сензори, пролазе директно кроз низ преноса и екстракција, а затим се комбинују са алгоритмима дубоког учења. Овај процес омогућава електронској кожи да прецизно открије чврстину и облик предмета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана