Интернет губи веб страницe које су направљене између 2013. и 2023.?

GS
Foto: X.com

Кажу да интернет никада не заборавља, али то изгледа више не важи. Према најновијим истраживањима интернет је остао без четвртине веб страница које су направљене између 2013. и 2023. године.

У студији Pew истраживачког центра је утврђено да ствари с интернета нестају пред нашим очима.

Насловљена је “When Online Content Disappears“ и истиче да се четвртини страница које су настале у протеклих десетак године више не може приступити. Упркос увјерењу да све остаје на интернету, око 38 одсто страница које су настале 2013. године више уопште не могу да се пронађу.

Чак се и неке новије странице губе - доказано је да је 8 одсто оних које су постојале 2023. године данас изгубљено. Истраживачи су пројекат спровели на случајном узорку, а резултати до којих су дошли су забрињавајући, ако се има у виду да се модерни грађани све више ослањају на информације које пронађу на интернет.

У ери у којој се АИ све бре развија (46.9 одсто интернет саобраћаја припада ботовима) и успут много гријеши, немогућност утврђивања информација преко других извора би могла да буде погубна.

Посебно што се све више говори о АИ-новинарима и другим АИ "радницима" који без алтернативних извора информација имају потпуну слободу да своје халуцинације дијеле као истину. Звучи као савршен рецепт за дистопију, преноси "PCpress".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана