Гугл шпиунирао кориснике чак и у Инкогнито режиму

GS
Foto: X.com

Гугл је пристао да избрише милијарде података и ограничи донекле своју моћ да прати кориснике, након посљедње одлуке суда у САД.

У питању је пресуда по групној тужби из 2020. године, према којој је Гугл оптужен да задире у приватност корисника прикупљањем њихових података чак и када користе Инкогнито режим.

У тужби се тражило пет милијарди долара одштете, али из компаније не признају баш све за шта се терете. Већ су извршене неке измјене, а брисање података ће ступити на снагу ван САД.

У јануару, убрзо након што су најављени планове за рјешавање случаја, компанија је ажурирала своје документе како би јасно ставила до знања да и даље прати корисничке податке чак и када је укључен Инкогнито.

Истог мјесеца, Гугл је саопштио да испробава функцију која ће аутоматски блокирати колачиће трећих страна, који помажу у праћењу активности корисника, за све који користе кориснике Гугл Хром.

Такође, пристали су да избришу "стотине милијарди" података о "приватном коришћењу прегледача", наводи се у судском саопштењу.

- Задовољство нам је што смо ријешили ову тужбу, за коју смо увијек вјеровали да је неутемељена - рекао је портпарол копмпаније Гугл Хорхе Кастањеда, напомињући да неће платити никакву одштету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана