Гугл почиње с чишћењем: Провјерите је ли и ваш рачун на листи за брисање и како га сачувати

Г.С.
Гугл почиње с чишћењем: Провјерите је ли и ваш рачун на листи за брисање и како га сачувати

Гугл (Google) мјесецима припрема кориснике на брисање њихових неактивних рачуна, укључујући и профиле на Gmailу, Driveу, фотографије похрањене на Гугловом сервису итд.

Компанија је корисницима дала рок до 1. децембра, а данас креће у акцију и почиње брисати бројне профиле који су корисници годинама отварали на Гуглу. Прије брисања тим ће корисницима послати обавијести како би им дала још једну шансу да спасе своје податке.

Неугодно изненађење

Сви који свакодневно користе Gmail и остале Гуглове услуге немају разлога за забринутост и компанија такве рачуне неће дирати, већ су на удару неактивни рачуни, односно они који се нису користили најмање двије године. Такви рачуни, како су раније објаснили из компаније, могу представљати сигурносну пријетњу јер се на таквим старим и некориштеним рачунима често користе застарјеле лозинке којих су се хакери можда већ докопали. На њима се такође не користи двостепена аутентификација, па су пуно лакша мета за хакере и кибернетичке криминалце, који их могу преузети и онда с њих слати phishing мејлове, ширити преваре и слично.

Како су их корисници често користили само за нпр. пријаву на њузлетере, форуме и слично, како за то не би користили праву е-адресу која би им онда могла бити затрпана спамовима, многи су и заборавили да су уопће отворили такве адресе, па ово брисање неће ни осјетити. С друге стране, ако су такве профиле користили као некакав додатни бекап за фотографије, видеа и важне документе, њима ће итекако бити у интересу да им Гугл не избрише те податке.

Двије године

На удару су, дакле, профили на које се корисници нису пријавили најмање двије године. Стога, ако желите сачувати старије е-адресе, документе, фотографије и слично на које сте можда већ и заборавили, све што требате направити јесте једном се пријавити на Google с тим подацима. Тиме ћете купити додатне двије године кориштења тог профила и података на њему, а након тога биће потребно поновно се пријавити на тај профил барем једном у двије године. Осим ако Гугл с временом поновно не промијени правила, но о томе ће кориснике сигурно обавијестити на вријеме.

За случај да сте заборавили податке или лозинку за стари профил на Гуглу, постоје начини, односно алати помоћу којих се могу вратити. Лозинку ћете моћи сазнати, односно промијенити помоћу алата за опоравак лозинке, за што ћете требати одговорити на одређена питања. Ако сте пак заборавили е-адресу, постоји рјешење и за то. Гугл, наиме, има посебан алат за повратак адресе, но уз њега ће вам требати и телефонски број или друга е-адреса коју сте одабрали управо за такве ситуације када наиђете на проблеме с маилом. Више информација о начину на који поновно можете приступити таквим рачунима погледајте овдје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана