Фејсбук и Гугл ће положити подморски кабал за интернет дуг 12.000 километара

ГС
Foto: klix.ba

С циљем побољшања повезаности интернетом и поузданости у азијско-пацифичкој регији, компаније Фејсбук и Гугл ће заједно реализовати изузетно важан пројект.

Ради се о пројекту названом Априкот, који подразумијева полагање подморског кабла.

Ова мрежа би требала бити оперативна до 2024. године, а њен задатак је да такођер побољша и конекцију између Азије и Сјеверне Америке, преноси klix.ba

Осим поменутих компанија, у пројекту учествују и неки други регионални играчи.

Кабал дуг 12.000 километара ће повезивати Јапан, Тајван, Гуам, Филипине, Индонезију и Сингапур, а истовремено ће имати конфигурацију која нуди флексибилност.

Кабал ће подржавати брзину пријеноса података већу од 190 терабита по секунди.

Раније ове године је Фејсбук најавио други пројект подморског кабла који се састоји од два транс-пацифичка кабла, а то су Ехо и Бифрост који ће спајати Сингапур и Сјеверну Америку те повећати капацитет саобраћаја за 70 посто на овој рути.

Заједно ће ови каблови задовољити растућу потражњу за широкопојасним, 4Г и 5Г услугама у Азији. Фејсбук се удружио с Гуглом за Ецхо кабал, али не и за Бифрост.

Први подморски кабал положен је 1858. године за слање телеграфских порука, а за тај пројект је била потребна подршка америчке и британске владе.

Међутим, у протеклим годинама се оваквим пројектима баве приватне компаније.

Гугл има мрежу од 18 подморских каблова који омогућавају приступ цлоуд услугама ове комапније с било којег дијела свијета.

Фејсбук је недавно најавио још један подморски кабал како би побољшао конекцију у Африци.

Након проблема узрокованих пандемијом коронавируса, пројекти подморских каблова су убрзани, а 80 посто њих финансирају Гугле и Фејсбук.

Око 98 посто глобалног интернет саобраћаја се одбија путем подморских каблова, а што је онлајн активност већа, то је већа и потреба за бржим и стабилнијим интернетом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана