Погледајте прву кућу из 3D принтера

Танјуг
Погледајте прву кућу из 3D принтера

Компанија WinSun из источне Кине "одштампала" је само у једном дану 10 кућа у пуној величини, користећи 3D принтер.

Како преноси портал rt.com, у том поступку је коришћен цемент који се брзо суши, али су творци опрезни и не откривају тајну ове технологије. Компанија је куће правила у штампачу са страницама ширине 10 метара и висине 6,6 метара уз млаз који је долазио из више праваца.

Зидови су прављени слој по слој од цемента и грађевинског, или рударског отпада. Проналазач штампача Ма Јихе је казао да је за добијање природног камена потребно запослити рударе, ископати блокове камена и уситнити га у дијелове, а све то оштећује животну средину.

Иако му је за дизајнирање 3D штампача требало 12 година, Јихе вјерује да ће овај процес бити како еколошки, тако и економски исплатив. Са 3D штампачем се рециклира рударски отпад и претвара у употребљиве материјале.

Јихе је објаснио да је могуће штампати грађевине било каквог дигиталног дизајна које им донесу клијенти, додавши да је то брзо и јефтино. Коришћење ових технологија спречава изложеност грађевинских радника опасним материјалима и прашини, навео је Јихе.

Провјера квалитета "штампаних" зграда се спроводи за сваки појединачни комад, јер за њих још не постоје правила изградње, а 3D куће још нису обухваћене кинеским законодавством. Тренутна серија кућа је једноспратне структуре, а компанија се нада ће ће њихова технологија бити коришћена и за прављење небодера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана