15 за­ражених апли­ка­ци­ја до са­да је ски­ну­ло 1,5 ми­ли­она ко­ри­сни­ка

Agencije
15 за­ражених апли­ка­ци­ја до са­да је ски­ну­ло 1,5 ми­ли­она ко­ри­сни­ка

Про­гра­ме­ри апли­ка­ци­ја би мо­ра­ли да оба­вијес­те ко­ри­сни­ке ка­да њи­хов прои­звод упо­тре­бља­ва adware. Међутим, у Google Play про­да­вни­ци на­да­вно је от­кри­ве­но 15 но­вих апли­ка­ци­ја ко­је не­пре­ки­дно при­ка­зу­ју огла­се у по­за­ди­ни уређаја, без зна­ња ко­ри­сни­ка.

Стручња­ци за ин­тер­нет бе­збје­дност из Sophos Labsa упо­зо­ра­ва­ју да ће, на­кон што те апли­ка­ци­је бу­ду ин­ста­ли­ра­не на ваш уређај, оне моћи да пре­пла­ве па­ме­тне те­ле­фо­не сто­ти­на­ма огла­са, би­ло ди­рек­тно - на екра­ну, или у по­за­ди­ни.

Ка­да ко­ри­сник, неи­збјежно, по­ку­ша да из­бри­ше зло­на­мјер­ну апли­ка­ци­ју, она мије­ња соп­стве­ну ико­ну, па та­да личи на не­ку од уобичај­ених апли­ка­ци­ја за Ан­дро­ид.

Је­дна од апли­ка­ци­ја - Free Calls Messages, на по­се­бно па­ме­тан начин спречава ко­ри­сни­ке да је де­ин­ста­ли­ра­ју. Кад се први пут по­кре­не, апли­ка­ци­ја по­ка­зу­је по­ру­ку ко­ја каже да "Про­грам ни­је ком­па­ти­би­лан са уређајем". Обичним ко­ри­сни­ци­ма ова по­ру­ка може да звучи као да се апли­ка­ци­ја је­днос­та­вно сру­ши­ла или да не фун­кци­они­ше, што ов­дје ни­је случај.

По­слије при­ка­зи­ва­ња по­ру­ке, апли­ка­ци­ја ди­рек­тно по­ве­зу­је ко­ри­сни­ка са апли­ка­ци­јом Google Maps у Google Play про­да­вни­ци. То ко­ри­сни­ка до­во­ди у за­блу­ду да ми­сли да би Google Maps мо­гао да бу­де про­блем.

И док се на ком­пју­те­ру по­диже Google Maps, зло­на­мјер­на апли­ка­ци­ја миjе­ња соп­стве­ну ико­ну ка­ко би ко­ри­сни­ку оне­мо­гућила да је про­нађе по­слије по­врат­ка на поче­тни екран. Апли­ка­ци­ја ће се по­не­ка­да "пре­ру­ши­ти" у "бе­збе­дно­сне ко­пи­је или сис­тем­ске да­то­те­ке" ка­ко би за­ва­ра­ла ко­ри­сни­ка.

Ос­та­ле ште­тне апли­ка­ци­је ко­рис­те ис­ту та­кти­ку про­ме­не ико­на ка­ко би избе­гле от­кри­ва­ње. Не­ке то ра­де по­сле првог по­кре­та­ња, дру­ги ико­ну про­мије­не на­кон не­ко­ли­ко са­ти.

Икао је Google већ укло­нио свих 15 нежеље­них апли­ка­ци­ја из сво­је Play про­да­вни­це, те апли­ка­ци­је до са­да је ин­ста­ли­ра­ло ви­ше од 1,5 ми­ли­она ко­ри­сни­ка. Они би са­да тре­ба­ло да их ло­ци­ра­ју и укло­не са­ми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана