Волво произвео задње возило с дизелским мотором

ГС
Волво произвео задње возило с дизелским мотором

Волво прекида 45-годишњу везу с дизелским агрегатима.

Овај погонски склоп је чинио половину њихове глобалне продаје између 2012. и 2016. године, а велика већина тих дизелаша продата је у Европи.

Више од девет милиона Волво возила с дизелским моторима произведено је од 1991. године до данас. Међутим, стварни број је много већи, с обзиром да Волво није биљежио бројке у периоду од 1979. године када је почео уграђивати дизеле у своја возила.

Посљедњи модел шведског произвођача аутомобила с дизел мотором је СУВ XЦ 90, који је сишао с производне линије у Торсланди, у Шведској. Сљедећа станица тог аутомобила је музеј Њорлд оф Волво у Гетеборгу, гдје ће бити изложен, преноси Кликс.

Први дизел у властитој режији био је Д5 из 2001. године

У овај премиум СУВ уграђен је редни 2,0-литарски четвороцилиндарски дизелаш из ВЕА  породице, који је дебитовао још 2013. године. То је уствари био тек други дизел произведен у властитој режији у 97 година дугој хисторији компаније. Први властити дизел, који је дебитовао 2001. године, био је агрегат с пет цилиндара под ознаком Д5, који је произведен у шведској фабрици у Сковдеу.

Та фабрика је већ прешла на производњу електричних мотора како би опскрбила брзорастућу линију потпуно електричних аутомобила, с обзиром да Волво до 2030. године има план да буде искључиво електрични бренд. То је огроман помак, с обзиром да је прије само 15-ак година велика већина аутомобила, које је Волво продавао у Европи, била погоњена дизелским агрегатима.

Ствар је почела да се мијења у јулу 2017. године. Тада је бивши извршни директор Волва Хакан Самуелссон започео агресивну транзицију произвођача аутомобила на електрификоване погонске склопове, најављујући да ће Волво зауставити даљњи развој дизелаша у вријеме када је скоро половина свих нових аутомобила продатих у Европи била опремљена тим погонским склопом.

Овај потез се поклопио с растућим притиском на дизел моторе, укључујући пријетњу забране уласка дизелаша у градске центре у Европи.

Све је почело је с Фолксвагеновим дизелом

Гледајући у прошлост и одлуку Волва да продаје аутомобиле с дизелским моторима, историја нас враћа на партнерство с Фолксвагеном, али и бившом ПСА групацијом. Први дизелски Волво модел био је 244 ГЛ Д6, који је дебитовао 1979. године, а покретао га је Фолксвагенов дизелаш са шест цилиндара.

Када је Волво лансирао своју Драјве-Е линију 2008. године, у понуди је имао 1,6-литарски дизел који је био резултат сарадње са ПСА групацијом. Из Волва истичу да су аутомобили с тим дизелом могу прећи 1.300 км с пуним резервоаром без бриге о домету и да су имали довољно ниске нивое издувних гасова да су га у Шведској класификовали као „зелени мотор“.

Како су се времена промијенила. Ријеч „зелено“ више се не повезује с дизелима. Будућност Волва и неколико других произвођача аутомобила је само електрична.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана