Велики пад цијене литијума, а електрични аути и даље прескупи

ГС
Велики пад цијене литијума, а електрични аути и даље прескупи

Литијум, који се сматра једним од највриједнијих ''роба'', ове године биљежи константан пад цијена.

Цијене литијума, који се не само у аутомобилској индустрији, су пале за више од три четвртине у односу на прошлу годину, а може се очекивати да још падају. 

Дугорочно, ниже цијене би се могле позитивно одразити на ниже цијене електричних аутомобила!

Литијум је битан елемент у производњи батерија за напајање аутомобила, за потребе електронике широке потрошње, хемикалија, стакла, али и акумулатора. 

Не зову га без разлога бијело злато. С обзиром на глобалну транзицију на електромобилност и обновљиве изворе енергије, литијум је кључна сировина за најмање наредних неколико деценија. 

Упркос све већој продаји аутомобила без емисија Ц02, ове године понуда је већа од потражње. Међутим, цијене аутомобила не падају. 

Чак штавише оне констатно расту, а европски произвођачи покушавају то компензовати с лансирањем мањих и повољнијих аутомобила.

Иако тржиште батеријских аутомобила биљежи костатанатн раст, очекује се да ће потражња захладити у наредном периоду, преноси Кликс

Смањује се интересовање компанија и приватних лица због смањења субвенција, али и високих камата, што се већ одражава на знатно ниже наруџбе за наредну годину. 

Истовремено, залихе литијума ће се повећати у 2024. години.

Други највећи свјетски произвођач литијума, компанија СЉМ, већ је најавио да би се пад потражње за литијумом могао наставити током сљедеће године. 

Албемарле, највећа рударска компанија, упозорава да цијене овог алкалног метала падају толико ниско да рударење неким произвођачима није исплативо.

Док је крајем прошлог новембра тона литијум карбоната коштала око 74.000 евра, тренутно се може купити за отприлике 16.750 евра. 

У наредним годинама можемо очекивати значајно смањење цијена електричних аутомобила, који су и даље за бар 30 посто скупљи од конкурената с моторима с унутрашњим сагоријевањем.

Међутим, треба додати да се ниже цијене литијума уопште не морају одразити на цијене акумулатора. 

Произвођаче ових компоненти, посебно у Европи, гуше високе цијене енергије, а да не спомињемо још увијек високе трошкове развоја електричних аутомобила за којима Европа поприлично касни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана