Теонов први Порше 911 Тарга развија 409 КС

Г.С.
Foto: Кликс

Компанија Теон је произвела свој први аутомобил базиран на Поршеу 911 Тарга генерације 964 из деведесетих година прошлог вијека, који је назвала ГБР003.

ГБР003 има управљач на десној страни, што указује на то да неће напустити Велику Британију, гдје се налази и база компаније Теон. Аутомобил краси комбинација класичних детаља дизајна с модерним материјалима и технологијама, због чега изгледа као стари 911, но вози се попут новог модела.

Иако је Тарга варијанта тежа од купеа за 60 кг, укупна маса износи 1.228 кг, што значи да је аутомобил лакши од Тојоте ГР86. Теон је ријешио проблеме с крутошћу каросерије тако што је поставио ојачања од карбонских влакана на постојећу металну подну плочу у форми саћастих “када”, преноси Кликс.

Панели каросерије су такође направљени од карбонских влакана, што је опција за Теонов купе. У овом случају панели у пастелно плавој боји, док контраст прави натпис “Порше” у доњем дијелу карбонских врата. Одвојиви Тарга кровни панел, који је склон буци вјетра и цурењу воде на старијим аутомобилима, такође је унапријеђен те завршна обрада урађена у мохер умјесто да је замијењен потпуно новим композитним панелом.

У унутрашњости су Теонова сједишта (туринг спецификације) у свијетло сивој боји као и вањске линије. Иза 18-инчних Фукс фелги налазе се кочиона клијешта модела 993 РС. Путници у унутрашњости могу уживати у сјајном озвучењу које укључује Фокал сабвуфер интегрисане у јастуке задњих сједишта. Међутим, коме треба музика поред звука 4,0-литарског атмосферског 6-цилиндричног мотора, који “дише” кроз отворе смјештене одмах иза њега. Мотор је опремљен лаганим једноомасеним замајцем и упарен са 6-степеним мануелним мјењачем преко којег се 409 КС преноси на стражње точкове.

Колико је неименовани купац издвојио за аутомобил, није откривено, међутим, имајући у обзир да основни Тарга пројекти коштају најмање 515.000 фунти плус трошак донорског аутомобила и локални трошкови, износ дефинитивно није за свакога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана