Свjетски рекорд у вожњи у рикверц VIDEO

ГС
Foto: Илустрација

Гинисова књига свjетских рекорда је званично признала да Сkот Бурнер држи рекорд у најбржој вожњи уназад једну миљу (1,6 км).

Бурнер је постигао рекорд 15. јуна 2022. у Бовлинг Грину, што је тркачка стаза Националног музеја Корвет, а то је учинио у C7 корвети.
Избор стазе је био важан јер је, да би зарадио светски рекорд, Бурнер морао да преда своје возило на преглед независној трећој страни, а био му је потребан и релативно раван комад пута да би се обезбиједила поштеност рекорда.
Даниел Децер, NCM-ов техничар за одржавање и очување возила, испунио је прву улогу. Денис Смит из DDS Engineering је у међувремену био одговоран за то да стаза заиста буде равна, пише Јутарњи.хр.

Бурнер је такође морао да ограничи властите вjештине да би зарадио рекорд. Будући да је претходно возио само до четврт миље уназад, морао је да држи руке мирне једну миљу. Оно што је рекорд учинило још тежим је то што је морао да започне своју вожњу обиласком кривине.

Бурнер је своје подухвате у вожњи уназад почео да објављује 2020. године када је почео да снима за Јутјуб. Почео је са својим Нисаном 370З из 2016. године, у којем је успио да вози 72 км/ч, а затим је брзо прошао на други низ аутомобила. Корвета коју је користио за обарање рекорда је мануелни модел јер аутоматски има ограничење брзине за вожњу уназад, док је ручни модел једноставно ограничен бројем обртаја аутомобила.

Током три теста, Корвета је поставила најбоље вријеме од 75,18 секунди. То износи просјечну брзину од 72 км/ч, али он је постигао највећу брзину од 85 км/ч. Што је најимпресивније од свега, оборио је претходни свјетски рекорд од 97,02 секунде за више од 20 секунди, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана