Пет трикова како да вам ауто ради и траје дуже

GS
Foto: Freepik

Све траје и ради боље и дуже ако се одржава како треба а изузеци нису ни аутомобили. Ево неколико савјета који ће вам помоћи да одржавате свог лименог љубимца тако да вам траје знатно дуже.

 

1. Редовно чистите свој аутомобил

Заказујте дубинско прање аутомобила и воскирање бар једном у пола године, како бисте били сигурни да ће се фарба одржати и да неће доћи до корозије од соли која се зими накупи одоздо.

2. Редовно радите мали сервис

Ово би требало да зависи од километраже коју пређете - углавном је то прописао произвођач, а неко генерално правило је да то буде између 5.000 и 15.000 пријеђених километара.

Можете мали сервис да радите и чешће, наравно, а на то ће да утиче како пређена километража, тако и услови вожње у којима најчешће борави ваш "љубимац".

Мали сервис, подсјетимо, најчешће подразумјева: замјену моторног уља, филтера уља, филтера горива, филтера ваздуха мотора, као и замјену филтера кабине.

3. Не пропуштајте велики сервис

Велики сервис такође зависи од услова вожње и пређене километраже, а генерално правило је да се ради између 60.000 и 100.000 пријеђених километара.

Велики сервис односи се на оне сегменте који се директно тичу рада мотора, од сета зупчастог каиша, до замјене антифриза.

4. Провјеравајте редовно кочнице

Нема стандарда колико често би требало да провјеравате кочнице, али би било добро да то радите сваки пут кад мијењате гуме, или на сваких шест мјесеци. Ово је ствар са којом не смије да буде компромиса, па ако примјетите било шта чудно, трк код мајстора.

5. Мијењајте уље у мијењачу

Многи овлаштени сервиси и даље придржавају се придржавају да уље у мењачу треба "долити по потреби", али се велики број кварова мијењача (посебно брзо трошење лежајева или зупчаника) дешава због недовољног или старог уља.

Можда је добро да потражите савјет стручњака у вези са одређеним брендом, али је неко начелно правило да се уље у мењачу мијења сваких 40.000 до 50.000 километара. Притом, најсигурније је да користите уље које препоручује произвођач - ако желите да експериментишете, немојте то никако да радите без механичара, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана