Нови Киа Соренто: Oсвјежен, eлектрификован и спреман за авантуру

Г.С.
Нови Киа Соренто: Oсвјежен, eлектрификован и спреман за авантуру

Киа је представила нови Соренто, који долази у верзијама са 5, 6 или 7 сједишта.

“Снажно освежење спољашњег дизајна даје новом Киа Соренту упечатљив изглед на путу и ван њега”, рекли су из корејског бренда.

“Нови Киа Соренто својим освјеженим спољашњим дизајном доказује футуристичку смјелост за врхунски изглед. Са предње стране, нови дизајн поклопца мотора имплементира побољшани СУВ дизајн са већом запремином и дефинисанијом силуетом”, додали су.

Киа лого додатно је премјештен на врх хаубе, а вертикални фарови и дневна свјетла у облику звездане мапе наглашавају прогресивну и високотехнолошку слику, као и нови дизајн маске хладњака са 3Д мрежастим узорком.

“Заједно, вертикална геометрија предњих и задњх светала стварају визуелни склад и наглашавају способан и чврст изглед СУВ-а. Секвенцијални предњи показивачи смера употпуњују изглед високе технологије. Редизајнирани предњи доњи браник одише компактношћу и самопоуздањем, са широком заштитном плочом, редизајнираним свјетлима за маглу и дизајном вертикалних усисника ваздуха који наглашавају снажан и технички имиџ”, саопштила је Киа.

Са стране, нови дизајн блатобрана има побољшани 3Д изглед, а нови Соренто такође долази са три дизајна точкова: алуминијумски точковима са фелнама од 18, 19 или 20 инча.

Алуминијумски наплаци од 18 и 20 инча доступни су само за СУС Соренто, док су алуминијумски наплаци од 19 инча доступни на свим варијантама погонског склопа. Поред тога, 17-инчни алуминијумски наплаци и даље су доступни за хибридни и СУС Соренто.

Задњи дио возила има освежена задња свјетла са дијагоналним ЛЕД диодама. Вертикална графика звездане мапе задњег светла, настала спајањем два различита задња свјетла, наглашава повезаност новог изгледа дизајна Киа Сорента.

“Танко, високо постављено стоп ЛЕД светло сугерише слику високе технологије и високе класе, док редизајнирани задњи браник и издуви дају компактнијии изглед. Широка задња украсна заштитна плоча, у комбинацији са графичким елементима црне облоге, стварају јасну слику једног СУВ-а”, каже Киа.

Освјежени ентеријер

“У унутрашњости, панорамске димензије Киа Сорента дају осећај бескрајне ширине. Широке, водоравне линије додатно су наглашене минималном траком унутрашње амбијенталне расвете, која се протеже од једног до другог бока возила око вентилацијских отвора”, саопштила је Киа.

“Доступно у 64 боје, ово амбијентално освјетљење видљиво је дуж арматурне табле, на ручици мењача и на елементима предњих врата. Закривљени дисплеј и мултимодални дисплеј осетљив на додир стварају осјећај високе технологије и модерности. Ручица мјењача је редизајнирана, док црна облога крова, металне папучице и панорамски кров дају новом Соренту технички, одважан и модеран изглед”, додаје се.

Нови Соренто је такође опремљен најновијим функцијама за удобност и практичност, укључујући нове наслоне предњих сједишта, ергономско возачко седиште са лумбалном подршком са ваздушним ћелијама и електрично подесивим ослонцем, као и опцију меморијског сједишта, преноси Б92.

Волан од вјештачке коже може се гријати зими, а доступан је и са опцијом подешавања нагиба и телескопског електро подешавања, прилагођавајући његов положај на горе, доле, ближе или даље. Електрично подесива предња сједишта са опцијама вентилације и гријања као и седишта са гријањем у другом реду, обезбјеђују максималан комфор за све у возилу.

Електрификација на дјелу

Киа жели да нови Соренто буде симбол равнотеже, и да нуди сигурну, поуздану и опуштену вожњу, због чега, како кажу, даје максималну опуштеност путем електрификованих и ефикасних погонских склопова, будући да долази са избором дизел, хибридних или плаг-ин хибридних погонских склопова.

Соренто Плаг-ин Хyбрид долази са 1.6 Т-ГДИ мотором и батеријом од 13,8 кWх упареним са аутоматским мјењачем са шест степена преноса (6АТ). Стандардно долази са погоном на свим точковиима.

У међувремену, Соренто Хyбрид долази са 1.6 Т-ГДИ мотором и батеријом од 1,49 кWh, такође упарен са 6АТ и доступан са 2WД или 4WД погоном. Уз то, 2,2 дизел мотор долази у комбинацији са осмостепенским мењачем, двоструким квачилом (8ДЦТ) и доступан је са 2WД или 4WД погонима.

 

Што се технологије тиче, ту је повећање безбједности, поузданости и удобности. Двоструки панорамски интегрисани дисплеји красе унутрашњост: 12,3-инчни инфотаинмент дисплеј осјетљив на додир са навигацијом и 12,3-инчни дисплеј са мерачима испред возача.

Уз то, 10-инчни хеад-уп дисплеј омогућава возачима да виде основне информације о возилу и саобраћају без скидања погледа са пута.

Дигитални ретровизор, у међувремену, може се користити као нормално електро-хроматско огледало или као екран за слику камере. То возачу омогућава сигуран поглед уназад у ситуацијама када је поглед заклоњен.

Инфотejнмент системом се може управљати са мултимодалним дисплејом осетљивим на додир и долази са онлине навигацијом укључујући и телематске услуге, препознавање гласа и Блутут-ом.

Контрола климе, у међувремену, има двозонску, потпуно аутоматску контролу температуре. Систем је дизајниран тако да Киа може бежично да шаље ажурирања софтвера и мапа у аутомобил, што уклања потребу за наменском посетом продајном салону.

Поред тога, нови Соренто укључује бежични пуњач за телефон, шест УСБ-Ц прикључака за пуњење (два по реду) и Босе премиум аудио систем. Паметни кључ нуди још више практичности и комфора.

Надограђени АДАС и безбједносне функције

Новост у овом моделу су Highway Drive Assist 2.0 са Lane Change Assist и Surround View Monitor  (СВМ) са функцијом 3Д приказа. Forward Collision-Avoidance Assist такође је надограђен како би укључио Junction Turning and Crossing, Evasive Steering Assist, спречавање промене саобраћајне траке у случају наиласка возила из супротног смјера или у случају наиласка возила у суседној траци које се креће у истом смеру.

Уз то, нови Соренто ће и даље бити доступан са радарским темпоматом (НСЦЦ) базираним на навигацији, помоћ за избегавање судара у мртвом углу (БЦА) с помоћи за избјегавање судара у саобраћају у раскрсници (РЦЦА), помоћ за сигурно излажење из возила (СЕА), надзор мртвог угла (БВМ), даљинска паметна помоћ при паркирању (РСПА) и помоћ при избjегавању судара при паркирању уназад (ПЦА-Р).

 

Додатна нова карактеристика  Away Close Tailgate пружа још више погодности аутоматским затварањем пртљажника након што возач напусти подручје детекције иза аутомобила.

Соренто је опремљен са до седам ваздушних јастука: двоструким предњим ваздушним јастуцима, двоструким бочним ваздушним јастуцима на предњим седиштима, бочним ваздушним завесама са сензором за превртање, са новим задњим ваздушним јастуком за грудни кош у другом реду и предњим централним ваздушним јастуком.

Предњи средишњи ваздушни јастук, који представља новитет у Соренту, пружа додатну заштиту за главу путника на предњим седиштима и дизајниран је да спријечи контакт њихових глава током судара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана