Нови аутомобили су све неквалитетнији

ГС
Нови аутомобили су све неквалитетнији

Нови аутомобили имају све више кварова, показало је годишње истраживање организације за заштиту потрошача Ј.Д. Повер.

Истраживање је спроведено са 84.165 америчких купаца аутомобила, али је значајно и на глобалном нивоу.

Резултати анкете о задовољству никада нису били овако лоши. Истраживање је показало да је идентификовано 180 проблема на 100 аутомобила, односно у просЈеку 1,8 проблема по аутомобилу.

То је повећање од 11 одсто у односу на претходну годину. Ово је уједно и најгори резултат од када се истраживање спроводи. Претходних година, поузданост се повећавала сваке године.

"С обзиром на многе изазове са којима су се произвођачи аутомобила и дилери морали суочити у протеклој години, помало је изненађујуће да квалитет нових возила није драматичније опао", рекао је Давид Амодео, директор глобалне аутомобилске индустрије у Ј.Д. Поwер.

Произвођачи аутомобила лансирају возила која су технолошки сложенија у годинама у којима је било много несташица критичних компоненти. Најистакнутији су проблеми са чиповима.

Премијум модели долазе са највише проблема. У овим моделима има више технолошких иновација него у јефтинијим аутомобилима. Изузеци са добрим резултатима су Лекус и Генесис.

Већина проблема је са инфотаинмент системима. Системи помоћи у вожњи такође често изазивају проблеме. Посебно се истичу системи за задржавање у саобраћајној траци. Електрични модели и плуг-ин хибриди су осетљивији од аутомобила са само мотором са унутрашњим сагоревањем. Тесла има боље резултате од других електричних аутомобила.

Америчка истраживачка компанија Ј.Д. Поwер већ 36 година процењује поузданост нових аутомобила. Истраживачи прате број недостатака који се јављају у првих 90 дана власништва за све моделе.

Ово је преглед кварова по маркама аутомобила. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана