Њемачка спасава аутомобиле са старијим дизелима

Агенције
Њемачка спасава аутомобиле са старијим дизелима

Влада Њемачке одобрила је прерађивање издувних система дизела старије генерације како би им се омогућило да испуне све оштрије еколошке норме и избјегну забрану употребе.

У документу на 30 страница издата су упутства за инсталирање унапређеног система, које ће федерално министарство саобраћаја брзо одобрити како би се што прије нашло на тржишту.

Међутим, док Баумонт група која се бави израдом издувних система поздравља ову одлуку за коју вјерује да ће бити доступна купцима већ ове године, с друге стране незадовољство истичу произвођачи.

Челници ВДА, групе за лобирање за интересе произвођача сматрају да би потрошачи требало прије да мисле о куповини нових возила, него о унапређењу старих.

Произвођачи тврде да не могу да гарантују поузданост возила у које је уграђен неовлашћен издувни систем, па би одговорност за евентуалне посљедице и штету узроковању прерадом истог требало да сносе власници возила и компанија која је уградила спорни дио.

Док су Volkswagen и Даимлер пристали да учествују у финансирању прерађивања проблематичних дизелаша, томе се и даље противи BMW, који подстиче њемачку владу да донесе субвенције за замјену старих модела аутомобила новим.

Њемачки произвођачи су пристали да учествују са до 3.000 евра по возилу у унапређењу софтвера како би издувни систем био ефикаснији, али борци за заштиту животне средине кажу да је то недовољно.

Процијењује се да на путевима Њемачке има 15 милиона дизел возила, од чега их само 2,7 има посљедњу генерацију са Еуро-6 технологијом, а процијењује се да ће “чишћење” односно прерађивање дизела са Еуро-5 технологијом коштати скоро 15 милијарди евра.

Многи градови Њемачке су прошле године донијели одлуку о забрани возила дизел моторима, а то планирају да учине и бројни други свјетски градови попут Париза, Мадрида, Атине, Мексико Ситија до 2025.

Корак даље иде градоначелник Копенхагена који планира да забрани и нове дизеле да уђу у град, што примера ради Француска и Велика Британија намјеравају да учине до 2040.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана