Колико су данашњи аутомобили заправо сигурни VIDEO

Г.С.
Колико су данашњи аутомобили заправо сигурни VIDEO

Сви знамо да су модерни аутомобили неупоредиво сигурнији од оних прије 20, 30 година. Строги критерији креш тестова тјерају произвођаче да сваку нову генерацију аутомобила учине још чвршћом и издржљивијом на сударе. Али, осим службених Euro NCAP и сличних тестова ширем свијета постоје и оне неслужбени које раде разне институције, фирме и појединци. Један од најимпресивнијих пронашли смо сада на Јутјубу.

Аутор видеа је CS Automotive Grup, велики малезијски трговац разних марка аутомобила. Видео је вјеројатно снимљен да би постао својеврсна вирална реклама за компанију, јер фирма продаје Пежо и VW, али с обзиром на то да је до сада скупио тек 30 хиљада прегледа то им није успјело. Без обзира на то видео је фасцинантан јер јако добро показује што се догоди када се аутомобил откотрља низ стјеновиту провалију.

Главни актери у видеу су Пежо 3008 и Фолксваген Тигуан које с помоћу виљушкара нагну и преврну како би се бочно откотрљали низ провалију дубоку неколико десетака метара. С обзиром на то да нема детаљног описа у видеу, можемо само закључити по ономе што је у њему видљиво. Пежо је направио шест пуних окрета прије него што се зауставио на дну, а Тигуан извршио седам и пол док се котрљао низ провалију.

Запањујуће је колико су добро оба возила задржала свој облик након тако тешке серије превртања, што указује и на то колико су сигурни. Пежоу су се чак и сва врата могла отворити без икаквих проблема, док је на Тигуану за то требало мало више напора и физичке снаге.

Иако овај тест не бисмо могли назвати потпуно "научним", указује на добру сигурност оба аутомобила. Ако нема великих деформација путничке кабине, као у овом случају, путници ће и у овако стравичној несрећи имати довољно простора за преживљавање. Наравно, под условом да су везани.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана